BB TV Robert de Vries

Even ademhalen met buien, maar voor hoe lang?

5 Juni 2020 - Redactie Boerenbusiness - 14 reacties

Lokaal kwam er de afgelopen 48 uur flink wat regen naar beneden.  We kunnen dus weer even ademhalen, maar het neerslagtekort is nog lang niet weggewerkt. Met welk weer de agrarisch ondernemer de komende week te maken krijgen, vertelt weerman Robert de Vries.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze video? Laat het ons weten

Meer over

weeragroweer
Reacties
14 reacties
Gijs 6 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/video/10887654/even-ademhalen-met-buien-maar-voor-hoe-lang]Even ademhalen met buien, maar voor hoe lang?[/url]
Vele instanties, zoals Waterschappen denken dat het volgend jaar natter zal zijn en het grondwaterniveau weel op peil is. Dat gebeurt nu al de hele 21ste eeuw. Drastische aanpak, zoals aanleg van waterpijplijnen vanaf de grote rivieren naar de zand- en veengronden - dit wil het landbouwministerie, maar wordt tegengehouden door het infrastructuurministerie (Rijkswaterstaat). Het pleidooi voor forse waterreservoirs in / voor agrarische gebieden loopt stuk in het Landbouwministerie. Om gek van te worden: overheden lopen altijd achter de feiten aan. Volgend jaar komt hetzelfde probleem weer op tafel
Marcus 6 Juni 2020
Gebieden waar geen zoet water beschikbaar is kunnen in de toekomst afgewaardeerd worden voor akkerbouw teelten.
Daarnaast eisen natuur, recreatie en waterschappen veel van het landbouwgebied.
Oude arme zandgronden zullen in de toekomst opnieuw ten prooi vallen aan de natuurlobby doordat door eisen en regels actieve landbouw steeds lastiger wordt.
Abonnee
Leo 6 Juni 2020
Boeren zullen weer terug moeten naar de basis, touchscreens, gps en haspel de deur uit en weer ouderwets boeren! Kunnen de gewassen met weinig water (regen) een acceptabele productie halen! Hakvruchten op zware grond waren vroeger funest, en wat blijkt nu ook!
Kjol 6 Juni 2020
Zware grond zonder zoet water voor beregening is ongeschikt voor akkerbouw producten, behalve graan of gras. In zuid europa zijn ze daar al langer achter en worden deze percelen niet meer ingezet voor hoog salderende gewassen of je moet al richting een faillissement willen werken.
schoenmakers 1 6 Juni 2020
Gijs hoort in een gesticht, die is volledig de weg kwijt
nkg 6 Juni 2020
kjol mag met Gijs mee.
jk 6 Juni 2020
Gijs is niet gek, hoogstens een beetje drammerig om deze mening op ieder onderwerp los te laten. het idee wat Gijs oppert is in de basis niet raar maar zeer lastig/vrijwel onmogelijk uitvoerbaar. dit nog los van de kosten die een wateropslag/waterleiding met zich mee brengt. dit gezegd hebbende, ons land heeft wel grotere uitdagingen gekend die ook gerealiseerd zijn
Abonnee
Leo 6 Juni 2020
nkg schreef:
kjol mag met Gijs mee.
Denk het niet, hij slaat de spijker op zn kop, dorsen op die zware grond, eens in de 10 jaar n keer bieten en de rest is russisch roulette.
nkg 7 Juni 2020
het enige wat zware grond nodig heeft is vorst van 1,5week. dit jaar is het gewoon bagger omdat de structuur heel slecht is. in drogen jaren zonder beregening met goede structuur heb je minder opbrengst maar wel kwaliteit. met goede structuur. het enige gewas is de zaaiuien wat roulette is. maar dat is met alle gronden hier in nl. als het droog blijft en je beregend de uien heb meer kans op bacteriën ziekte en hopen dat de MH heeft gewerkt
Gijs 14 Juni 2020
Boeren en akkerbouwers gebruiken maximaal 92-95% van hun grond effectief, de rest voor paden, keren en hoeken die onbenut worden. Als 2% van het land als waterreservoir wordt gebruikt, dan is er altijd voldoende watervoorraad voorhanden. Het kost wat, maar de voordelen zijn groter.
Abonnee
betweter 14 Juni 2020
Gijs wat ben je dom
kom een uit je flat en ga kijken naar de paden
lachwekkend
Abonnee
sjappie 15 Juni 2020
zo berekend rvo ook, we hebben mazzel dat sproeisporen meebetaald worden voor premie, de mc sharry
Student 16 Juni 2020
Spuiten op brede banden gebeurt steeds meer sinds werkbreedtes over de 40 meter gaan. Zeker omdat je ook voorbereid wil zijn op juist natte zomers. Als je per 60 ruggen aardappels er twee niet poot maar gebruikt als sproeispoor dan praat je dus al over 3,3% wat niet wordt gebruikt (de extra opbrengst in naastliggende rijen door meer invallend licht valt tegen anders zouden we altijd ruimer gaan poten). Daarnaast zie je dat steeds meer boeren hun volledige kopakker niet telen om regenwater snel te kunnen afvoeren en de kwaliteit op de kopakker valt vaak tegen. Twee keer 7 meter kopakker niet telen op een lengte van 300 meter is 5% niet telen.

Ik denk dat Gijs er niet zo ver vanaf zit met zijn berekening.

drent 16 Juni 2020
ja dus dan wil je op de kopakker een waterbuffer maken, ten eerste mogen we niet diep graven Ivm archeologische waarde, ten tweede zitten we hier na 30 cm bouwvorm al op gele grond dus waterdoorlatend ten derde heb je vaak watertekort op de hoogste percelen waar nooit geen water staat of komt. Theorie en praktijk staan zoals zo vaak weer ver uitelkaar.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Weerupdate met Robert de Vries

Komt er binnenkort een einde aan de moesson?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden