Meer vraag door lage prijzen

Melkmarkt medio 2015 in teken van trendwisseling

29 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

Op de melkmarkt vindt rond het midden van 2015 een trendwisseling plaats. Dit verwacht Monika Wohlfarth, directeur van ZMB Dairy World. Tegenover Agra-Europe verklaarde Wohlfarth dat de hogere productie en de lage prijzen voor meer vraag gaan zorgen waardoor de markt kentert. 

De huidige prijsdalingen van melk en zuivelfabricaten hebben een negatief effect op de productie, maar kunnen een stimulans zijn voor de vraag. Hoe snel de marktmechanismen grip krijgt op de productie en de vraag, is op dit moment echter nog onduidelijk, stelt Wohlfarth. Voor de nabije toekomst sluit Wohlfarth verdere prijsdaling niet uit.

Toch is Wohlfarth voor de lange termijn positief over de melkmarkt en de grootste oorzaak hiervan ligt bij het einde van het melkquotum. Door de relatief lage melkprijzen verwacht de ZMB-directrice dat de investeringen in 2015 beperkt blijven.

Toch ziet Wohlfarth een aantal voordelen van het quotumloze tijdperk. ‘Nu wordt veel melk gebruikt voor voerdoeleinden om boetes te beperken. In 2015 hoeft dit niet meer. Vanaf april 2015 komt er meer melk op de markt. Hoewel dit de prijzen onder druk kan zetten, kan er ook beter worden geprofiteerd van de wereldmarkt en kan de vraag ook verder toenemen.’ Hierdoor kan zich midden 2015 een omslag voordoen op de melkmarkt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden