Export blijft achter

VS verwacht fors lagere melkprijzen in 2015

20 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Ondanks de recordwinsten die Amerikaanse melkveehouders boekten over 2014 zien de voorspellingen voor 2015 er een stuk somberder uit, zo meldt International Business Times in een persbericht. De sterk teruglopende trend in de export van Amerikaanse zuivelproducten worden als grootste oorzaak genoemd.

Directeur melk & marketing van Norbert Hardtke van Family First Dairy Cooperative verwacht zelfs dat de gemiddelde melkprijs gaat dalen tot onder de 26,50 dollar per 100 kg melk. Omgerekend naar euro’s is dit met de huidige wisselkoersen nog geen 23 euro per ton. Een somber beeld, helemaal omdat de melkprijs minder dan een jaar geleden nog 49,21 dollar, of 42,47 euro per 100 kg noteerde.

Het inkomen van de Amerikaanse melkveehouder gaat met één derde afnemen

‘Deze prijsval gaat hard aankomen bij de Amerikaanse melkveehouders’, zo meldt Rick Steger, een grote Amerikaanse melkveehouder. Hij verwacht dat het inkomen van de melkveehouder met één derde gaat dalen. Dit niet alleen door de melkprijs die afneemt, maar ook door de stijgende kosten. AP, een marketing coöperatie in Amerika heeft al bekendgemaakt van alle 15.000 leden de melkprijs op te schroeven met ongeveer 1 dollar per 100 kilogram, om de pijn enigszins te verminderen.  

De val van de melkprijs is het gevolg van overproductie en een toenemend voorraad aan melkproducten. Mark Stephenson, directeur van de zuivelafdeling van de universiteit van Wisconsin heeft hier een verklaring voor. Volgens hem heeft de toegenomen vraag vanuit onder meer China rond eind 2013, begin 2014 ertoe geleidt dat Amerikaanse melkveehouders de productie verder gingen uitbreiden. Inmiddels is de voorraad in China toegenomen en is de Russische grens nog altijd dicht voor zuivelproducten uit de Verenigde Staten waardoor het moeilijker wordt de producten af te zetten.

In de grootste zuivelproducerende Staten, Californië en Winconsin zijn melkveehouders al nadrukkelijk geadviseerd de productie te minderen. Daarnaast hopen de Amerikanen dat de gemiddelde huishouden meer zuivelproducten gaan consumeren nu de lage prijzen ook doorberekend worden aan de consument.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden