Noem CETA en TTIP

Zorgen om vrijhandel deels onterecht

16 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

De Europese Commissie werkt achter de schermen aan 12 handelsovereenkomsten, waaronder de meest bekende TTIP en CETA. Het neemt niet weg dat er bij de lidstaten binnen de Unie zorgen bestaan over het effect van de handelsovereenkomsten op de agrarische sector. Tijd voor een onderzoek en daaruit blijkt dat de zorgen maar deels terecht zijn. 

Vroeger bescherming door tarief en quotum

In het verleden beschermde een land of een groep landen zijn interne markt door het opleggen van de tarieven voor de invoer van producten en het aanhouden van een quotum. De laatste jaren wordt er echter steeds meer gezocht naar samenwerking. Onderdeel van die samenwerking is bijvoorbeeld het toestaan van de invoer van goederen tegen een verlaagd tarief. Ook kan gedacht worden aan het geven van een ruimer quotum. Een voorbeeld daarvan is de grotere hoeveelheid kaas die de EU onder CETA naar Canada mag exporteren.  

'Sommige lidstaten hebben hun zorgen uitgesproken over de bilaterale handelsovereenkomsten die de EU al aangegaan is en waar nog aan gewerkt wordt' zo laat Eurocommissaris van de landbouw, Phil Hogan, weten. 'De studie die heeft plaatsgevonden gaat in op deze zorgen en laat zien dat de effecten van internationale handelsovereenkomsten op de agrarische sector en de Europese Agri-foodsector vooral positief is.'   

'Belangrijk is het om te benadrukken dat de berekende impact van de studie niet een prognose is van het succesvol afsluiten van de 12 handelsovereenkomsten. Een voorbeeld daarvan is dat de studie geen rekening heeft gehouden met de verlaging van invoertarieven. Daarover zijn geen reële inschattingen te maken.' Een belangrijk punt bij de vrijhandelsovereenkomsten is nog wel steeds de oorsprongsbescherming. Een onderwerp waar onder meer de gesprekken over TTIP deels op vastliepen. 

Bescherming van streekproduct belangrijk

Welke sectoren hebben dan voordeel van deze overeenkomsten? De varkenshouderij en de melkveehouderij. Twee sectoren die de laatste jaren veel problemen ondervonden in het behalen van een inkomen, maar nu tekenen van herstel laten zien. 'Met name voor kaas, magere melkpoeder en varkensvlees zijn de vooruitzichten gunstig. Wat inhoudt groeikansen in de export en hogere prijzen voor producenten.'

Aan de andere kant zijn er ook gevaren. Onder meer voor vleesvee. Het gaat dan zowel om effecten op de handel als prijzen voor vlees. Hoe groot het effect is hangt vooral af van hoe vrij de handelsovereenkomst uit gaat pakken. Daarnaast worden ook suiker en pluimveevlees als kwetsbare producten aangestipt, maar in minder mate dan rundvlees.  

Wat wel bevestigd wordt is dat de huidige aanpak, die de invoer van agrarische kwetsbare producten beschermt goed werkt. Zo is bijvoorbeeld onder CETA rundvlees beschermd met een quota net zoals in de deal met Vietnam rijst beschermd is. 

In de studie werden de verdragen met Vietnam en Canada, afgesloten maar nog niet ingevoerd, meegenomen. Daarnaast is er gekeken naar de gesprekken met de VS, Mercosur, Japan, Thailand, de Filippijnen en Indonesië. Als kers op de taart zijn er ook nog de gesprekken die waarschijnlijk op korte termijn van start gaan met Australië, Nieuw-Zeeland en om het plaatjes compleet te maken wordt er gekeken naar modernisering van de afspraken met Mexico en Turkije. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden