Bedrijfsopvolger zeldzamer

Duizenden bedrijven in gevaar

21 November 2016 - Redactie Boerenbusiness - 10 reacties

Meer dan de helft van de bedrijven met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder heeft geen bedrijfsopvolger. Dit komt naar voren uit de jongste cijfers van het CBS. Het betekent dat voor ruim 15 duizend bedrijven de toekomst onzeker is.

15

duizend

bedrijven zonder opvolger

Van ruim 15 duizend bedrijven met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder is de toekomst onzeker. Een opvolger uit eigen kring is er in elk geval niet, waardoor het voortbestaan van het bedrijf onzeker wordt. Een scenario is dat een opvolger niet uit de directe familiekring komt, maar van buiten. Anders is de kans groot dat de grond en andere onderdelen van het bedrijf opgaan in een ander bedrijf.  

'Hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans dat er bedrijfsopvolger is. Maar ook de animo voor bedrijfsovername op grote bedrijven slinkt.' Dit maakt het CBS op uit de voorlopige cijfers van de landbouwtelling. 

In totaal werden er in 2016 55 duizend landbouwbedrijven met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder geteld. Daarvan hebben er 10 duizend een opvolger. Bij de grote bedrijven staat op 70 procent van de bedrijven een opvolger klaar. Op de middelgrote bedrijven staat op bijna 50 procent van de bedrijven een opvolger klaar.   

Vooral melkveebedrijven vallen in de smaak bij jongeren. Daar staat op bijna tweederde van de bedrijven met een bedrijfshoofd boven de 55 jaar een opvolger klaar. Geitenbedrijven volgen met een percentage van 53 procent. Het minst in de smaak vallen de schapenbedrijven en degene die actief zijn in pot- en perkplanten.  

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
mdb 21 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10872359/Duizenden-agrarische-bedrijven-in-gevaar-]Duizenden agrarische bedrijven in gevaar[/url]
Dit gun ik mijn opvolger ook niet, zo´n destructief leven!!
Verschrikkelijk beroep geworden
Gelukkig is hij zelf wijs genoeg geweest, om dat in te zien.
bep 21 November 2016
Wat maken ze hier in nederland niet kapot?
fdw 21 November 2016
Er is geen gek meer voor te vinden om nog een agrarisch bedrijf over te nemen. Dit is heel goed te snappen.
El 21 November 2016
Er zijn ook boeren op leeftijd die de hand in eigen boezem mogen steken. Ik ken meerdere voorbeelden waar potentiële opvolgers geen realistische kansen worden geboden om te vernieuwen.
Hans 21 November 2016
IK heb de boerderij inmiddels te koop gezet
ik hoop dat ik niet te laat ben als ik zo om me heen kijk dan zou ik echt niet weten wie mijn boerderij moet kopen ,dat word nog moeilijk
Hans 21 November 2016
IK heb de boerderij inmiddels te koop gezet
ik hoop dat ik niet te laat ben als ik zo om me heen kijk dan zou ik echt niet weten wie mijn boerderij moet kopen ,dat word nog moeilijk
Abonnee
jop 21 November 2016
Geen mooier vak als boer,en als je het goed doet nergens meer mee te verdienen.Ik wil financieel met niemand ruilen,en alles verdiend door goed ondernemer te zijn.
Piet 21 November 2016
Windmolenboer heeft het beter
Pietje 21 November 2016
Windmolenboer heeft het beter
mooi beroep 21 November 2016
heb 2 opvolgers en zal er alles aan doen en eventueel voorlaten om ze te laten boeren.
niet de hele dag somberen en aan regels denken maar ook genieten van je vak.
Klaas 22 November 2016
Als het bedrijf te koop wordt gezet voor het bedrag dat de opvolger/het kind zou moeten betalen, zijn er wellicht geïnteresseerden
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden