Erfenis Martijn van Dam

Toch nog haast rondom wet op dieraantallen

10 Maart 2017 - Herma van den Pol - 5 reacties

Rondom de zomer van 2016 kwam er opeens de aankondiging dat de voorbereidingen rondom de wetten op dieraantallen in gang gezet zijn. Sindsdien werd het stil rondom het onderwerp en domineerden de fosfaatrechten en de POR-regeling het nieuws. Nu blijkt staatssecretaris Martijn van Dam alsnog met wetsvoorstellen te komen.  

Voor de zomer wetsvoorstellen

Even opfrissen. Rondom de zomer van 2016 kwamen er resultaten naar buiten van grote onderzoeken over de schadelijkheid van grote veehouderijen. Hoewel er geen koppeling met astma, allergieën, zoönose en antibioticaresistentie gevonden werden, was er er wel een koppeling met COPD. Vooral de pluimveehouderij kwam er niet goed vanaf.

Het was reden voor Van Dam om te zeggen dat provincies meer mogelijkheden moeten krijgen om dieraantallen te kunnen beheersen. Voor het kerstreces kondigde hij nieuwe regelgeving aan. Die datum werd niet gehaald en het werd stil rondom het onderwerp. Ook door de verwachte invoering van de fosfaatrechten en de gesprekken over de POR-regeling leek het steeds meer om overbodige regelgeving te gaan. 

Nu wordt er toch een vervolg aan gegeven. Het is aftellen tot de verkiezingen en daarna kan de formatie beginnen, maar het is geen reden om het rustiger aan te doen voor Van Dam. Nog voor de zomer wil hij wetsvoorstellen omtrent dit onderwerp naar de kamer sturen. Opmerkelijk genoeg zei gedeputeerde Anne-Marie Spierings, D66-gedeputeerde Noord-Brabant, vrijdag nog: 'we willen niet zozeer de veestapel inkrimpen als wel overlastgebieden aanpakken. Bij het sluiten van de regionale kringlopen zal de veestapel in Brabant waarschijnlijk niet krimpen.' Wat ook weer de vraag oproept of wetgeving rondom dieraantallen echt een oplossing is. Eerder werkten zogenaamde Landbouw Ontwikklings Gebieden (LOG) namelijk ook niet.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Ae 10 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10873744/Toch-nog-haast-rondom-wet-op-dieraantallen-]Toch nog haast rondom wet op dieraantallen[/url]
Hij moet niet te lang rommelen want een keer is het genoeg!!! Dezelfde knuppel als toen van Aartsen met zijn varkensrechten!!na drie landbouwministers waaronder Brinkhorst zette uiteindelijk cees veerman de landbouw weer op zijn voetstuk...de landbouw snakt naar een man of vrouw die deze mensen begrijpt...hopelijk gaat het snel gebeuren. Want een keer is het klaar met deze flauwekul!!!!!
Abonnee
betweter 10 Maart 2017
moet je wel cda stemmen
sgp heeft geen nut, te klein, gaat waarschijnlijk niet mee regeren.
brabantboer 10 Maart 2017
Zeker CDA stemmen, nummer 10 Jaco Geurts. Staat tenminste nog met zijn schoenen in de klei. Heeft al eens een varken en een koe van dichtbij gezien en is niet bezig met overmatig populisme zoals open brieven naar Campina of andere flauwekul. Gewoon nuchter nadenken en kennis van zaken hebben. Niet lullen maar doen. Ik mag hopen dat deze man bewindsman op landbouw wordt de komende 4 jaar.
Jan 11 Maart 2017
Oude waarheid:
Wat is het verschil tussen een ontspoorde Staatssecretaris/Ambtenaar
en een ontspoorde trein?
Een ontspoorde trein ligt stil.
overijssel 11 Maart 2017
Stem dan op nr 44 van het CDA, Maurits von Martels, Jaco Geurts komt er toch wel in en dan hebben we nog een boer in de kamer.
Danny 12 Maart 2017
Allemaal op CDA-er Geurts stemmen. Geven we mee aan dat hij de minister van landbouw moet worden.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden