Vet helpt melkers niet

'Er wordt toch nog steeds melk geproduceerd?'

27 Oktober 2017 - Herma van den Pol - 4 reacties

Een symbolische actie om maatregelen te nemen tegen een lagere melkprijs. Daarvoor voerde de European Milk Board (EMB) donderdag 27 oktober actie voor het gebouw van de Europese Commissie (EC). De melkprijs is goed en er wordt nog steeds melk geproduceerd, maar op de achtergrond nemen de zorgen over de liquiditeit van de Europese melkveehouders toe.

"De snelheid waarmee het aantal crisissen in onze sector toeneemt, is alarmerend." Sieta van Keimpema, Silvia Däberitz en Karin Jürgens namen het woord. De rode draad is dat de laatste 2 jaar, waarin de melkprijs laag tot zeer laag was, de reserves van veel melkveehouders uitgeput zijn.

Snelheid van crisissen alarmerend

Een vetprijs die 2 keer zo hoog is
"De hoge boterprijs heeft zich nog niet vertaald in een melkprijs, waarin de vetprijs 2 keer zo hoog is", zegt Van Keimpema in reactie op de huidige markt. "Tegelijkertijd zien we de prijs van boter dalen. Oost-Europa was in 2009 de eerste regio waar de melkprijzen begonnen te dalen, daarna volgden de andere lidstaten. Nu is dit de regio die we goed in de gaten moeten houden."

Door alle ontwikkelingen in Nederland wordt Duitsland, de grootste producent van melk, vergeten. "Ook daar nam de melkproductie, na het einde van het melkquotum, flink toe. Wat zich vertaalde in de productie van een groot volume goedkope kaas en dat heeft de markt geen goed gedaan", aldus Karin Jürgens van het bureau voor landbouw en agrarische sociologie (BAL).

Melkmindering was het reddingsvest
Melkmindering herstelde de balans, waarbij het Duitse ministerie eiste dat de aanvoer tot april niet mocht groeien. Sinds de zomer neemt de omvang van de melkplas echter weer toe. "Uiteindelijk wil een melkveehouder vooral meer melken", stelt Hans Geurts, melkveehouder en voormalig voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). Samen met Nederlandse, Spaanse, Deense, Duitse, Franse en Belgische afgevaardigden van de EMB probeerden ze voor het gebouw van de EC aandacht te vragen van de politiek. 

Groot volume goedkope kaas

Interventie- en producentenorganisaties voldoen niet, aldus de vertegenwoordigers. Pas toen er minder melk kwam, begon de melkprijs te stijgen. Toeval of niet? De EMB ziet dit als voldoende bewijs voor de hoek waarin Phil Hogan moet zoeken, om zo een goed vangnet voor de moderne melkveehouderij neer te zetten. Geluisterd wordt er echter nog niet. Däberitz illustreert dit. De politiek stelt dat er nog steeds melk geproduceerd wordt en er dus geen probleem is. "Daar staat tegenover dat in Duitsland in pakweg 2 jaar 7.000 melkveehouders zijn verdwenen", zegt Jürgens.

Franse melk eerst
Frankrijk neemt ondertussen zijn eigen maatregelen; in de vorm van Franse melk eerst. "En dan hebben we het nog niet eens gehad over de marktverstoring door de brexit", zegt Van Keimpema. "Er is een gemeenschappelijk landbouwbeleid, maar door de stappen van de verschillende lidstaten is het nog maar de vraag hoe gemeenschappelijk het beleid is. Voor de melkveehouders is het echter noodzakelijk dat er weer 1 plan komt."De Europese melkaanvoer ligt boven de cijfers van 2016 en het 5-jarig gemiddelde.

Meer van dit soort artikelen lezen? Neem dan een abonnement op Melk & Voer Pro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
noordhollander 27 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10876349/er-wordt-toch-nog-steeds-melk-geproduceerd][/url]
het is voor melkleveranciers van groot belang de diverse afnemers te bestuderen A ware is zeker de moeite waard om eens te bestuderen
Campina wordt een soort voorlichtend overheidsbedrijf waar die naartoe willen is helemaal niet duidelijk.............
Friese Breton 27 Oktober 2017
De Europese melkquotum mag dan verdwenen zijn , maar daar is in Frankrijk een leveringsrecht voor terug gekomen wat gelijkwaardig is aan het Quota wat men toen had in melkquota tijdperk . In Frankrijk is dan ook niet meer gemolken de laatste jaren .
Ard Eshuis 27 Oktober 2017
Kijk die fransen zijn nog niet zo dom... RFC is idd een overheidsbedrijf geworden, waar die naartoe willen is nog niet duidelijk, maar niet de goede kant op in ieder geval!
Toeschouwer 27 Oktober 2017
Dus er wordt gedemonstreerd tegen MOGELIJK toekomstige lagere prijzen door een sector die zelf 25 jaar tegen de quota en voor marktwerking heeft gestreden en, middels interventie, nog steeds volop ondersteund wordt. Ik snap het niet meer.....
Schraar 27 Oktober 2017
Nee, Toeschouwer, er is gedemonstreerd om het MVP op te nemen in het nieuw GLB vanaf 2020. Met dit door de EMB uitgewerkte programma is het mogelijk om bij de dreiging van een nieuwe crises de melkproductie in de EU te verminderen om hiermee een zuivelcrises zoals we die in 2015 en 2016 gehad hebben te voorkomen. De EMB wil dat de EU instrumenten heeft die zorgen voor stabiliteit op de zuivelmarkt, zodat de melkveehouders kunnen leven van het inkomen van melkproductie en geen subsidies of bedrijfstoeslagen nodig hebben.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden