Inside: Zuivelmarkt

Onzekerheid wint het vaak van 'goede melkprijs'

1 November 2017 - Herma van den Pol

Voer en fosfaatrechten. Daar investeert de melkveehouder geld in, zo blijkt op de Rundvee en Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg. Toch is dat nog lang niet voor elke melkveehouder weggelegd. Hoe komt dat?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een goede melkprijs, boven de €35 per 100 kilo, was voorheen het startschot om te investeren. In 2017 blijkt dit niet het geval. Ondanks dat de melkprijs in oktober op diverse plaatsen door de €40 heen ging, blijft de investeringsbereidheid beperkt.

Klein stukje van de onzekerheid is weggenomen

Onzekerheid overheerst
Navraag bij melkveehouders leert dat vooral de onzekerheid over het fosfaatrechtenstelsel tot voorzichtigheid maant. Tot dinsdag 31 oktober speelde ook de spanning rondom het hoger beroep van voormalig staatssecretaris Martijn van Dam mee. Nu Van Dam gewonnen heeft, is er weer een klein stukje onzekerheid weggenomen. 

Het leverde direct actie op. "Eigenlijk begon maandag 30 oktober de telefoon al vaker te gaan met de vraag om fosfaatrechten", zegt Christiaan Visser van Fosfaatrecht.nu. Visser meldt dat het aanbod dinsdag 31 oktober aan het einde van de dag vrijwel verdwenen was. "De laatste zaak vond plaats tegen €185 per recht." Bij Farmel was de uitslag van de rechtzaak het startschot voor meer handel. "De huidige vraagprijs ligt op €200 per recht", aldus Eric Peters, van Farmel.

Investeren in voer
Als er geld over is op het melkveebedrijf gaat dit niet alleen naar fosfaatrechten, maar er wordt ook geïnvesteerd in voer. Voeraardappelen, bierbostel, maar ook krachtvoer zijn in trek. Er is weer meer mogelijk. Deels is het bittere noodzaak om de snelle kuil aan te vullen, maar aan de andere kant wordt het benut om de melkproductie te optimaliseren. "Een groot verschil met 2016", zo laat een medewerker van De Heus weten.

Ondertussen weten melkveehouders, met behulp van de hoge gehaltes, topprijzen binnen te harken. Een enkeling behaalt zelfs een vetgehalte van 4,9%. "Melkprijzen van rond de €45 heb ik dinsdag meerdere keren voorbij horen komen", vertelt een mederwerker van Vulpen Voeders. Het levert echter nog geen extra investeringen op.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden