Tekort regenmeters

Slimme paraplu?s verzamelen neerslagdata

1 Mei 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Nederlandse onderzoeker Rolf Hut van de TU Delft heeft een slimme paraplu ontwikkeld die de hoeveelheid regen meet. Hij wil ze inzetten als dataverzamelaars om een beter beeld te krijgen van de landelijke neerslag. Zijn prototype, een omgebouwde Winnie de Pooh-paraplu, presenteert hij deze week op de European Geosciences Union General Assembly in Wenen, zo schrijft de BBC

Radars en satellieten meten geen regen meer aan de grond zoals vroeger en het is duur om meters te onderhouden waardoor er maar schrikbarend weinig op de aarde staan. Voor werkenden in operationeel watermanagement of onderzoek naar hydrologie is dat een probleem, omdat ze geen toegang meer hebben tot data zoals vroeger. 

De slimme paraplu heeft een sensor die de regendruppels die op het doek detecteert. Via bluetooth worden de gegevens naar een telefoon of een computer verstuurd. De techniek moet nog wel worden doorontwikkeld, maar de eerste testresultaten zijn bemoeidgend.

Hut ziet al voor zich dat elke paraplu met deze technologie is uitgerust en deze de data naar de cloud verstuurd zodra de paraplu wordt geopend. Het helpt inzicht te krijgen in stedelijke hydrologie en het voorspellen van overstromingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

neerslag
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden