Boerenbusiness Analyse

Apple weer in lijn met concurrenten

10 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

Dinsdagavond negen september waren alle ogen gericht op het Amerikaanse Cupertino. Tijdens een van Apple’s befaamde keynote speeches introduceerde voorman Tim Cook de nieuwe iPhone 6 en Apple Watch. Let op, geen iWatch dus. Nieuw? Alleen voor Apple. Innovatief? Niet echt. Interessant? Ja, dat wel. Want, Apple blijft de absolute baas in elektronicaland.

Ondanks hun ijzersterke reputatie heeft Apple de laatste jaren flink verloren op concurrent Android. Baanbrekend zijn ze al lang niet meer maar, juist door die reputatie worden de Apple producten nog steeds goed verkocht. Stapt Apple ergens in, dan neemt de wereld dit als een feit. Kijk maar naar de iPod of iPad. Met de iPhone 6 doorbreekt Apple eindelijk het mantra dat kleine telefoonschermpjes beter zijn. Met het slimme horloge - Watch - sluit de fabrikant zich aan in de rij van andere merken die hier al veel langer mee bezig zijn.

Het grootste nieuws is uiteraard de iPhone 6, met zijn nieuwe besturingssysteem iOS 8. De grootste wijziging is, zoals iedereen al dacht, een groter scherm. Het 4 inch schermpje van de iPhone 5 en 5S is straks echt verleden tijd. 4,7” wordt de nieuwe standaard. Wil je nog groter, dan is er de iPhone 6 Plus met een 5,5” scherm. Uiteraard zijn beide toestellen sneller, maar omdat ook het scherm en schermresolutie groter en beter zijn is dat relatief. Apple claimt een vergrootte rekenkracht van 25 procent. Het toestel is verder iets dunner geworden en ondersteunt een nieuwere (snelle) versie van wifi en 4G. Dat is goed nieuws, ook voor agrarische gebruikers. Echter, het is niet bekend of de iPhone ook het 4G+ netwerk van Vodafone en KPN in Nederland zal gaan ondersteunen. Echt nieuw is wel de mogelijkheid om via 4G te bellen.

Met iOS 7 gooide Apple het ontwerp van hun besturingssysteem al over de kop. iOS 8 borduurt hierop voort. Omdat het grote scherm niet met één hand is te bedienen is een ‘reachability’ functie toegevoegd. Hiermee kun je onderdelen naar beneden slepen. Agrarische gebruikers zullen blij zijn met het nieuwe retina-scherm, dat veel beter tegen krassen kan. Op de grote 6 Plus is de beeldresolutie flink beter. Die van de standaard 6 steekt juist schraal af bij de concurrentie. Wie graag filmt met zijn toestel zal de 1080p filmfunctie en een slow motion optie waarderen.

Groot nieuws is tevens de nfc-chip. Dit maakt het mogelijk om aan je smartphone een creditcard of pinpas te koppelen en hem zo te gebruiken voor betalingen. Het zogenaamde Apple Pay. Verifiëren van een betaling doe je met de vingerafdrukscanner. Echter, ondanks dat Apple samenwerkt met firma’s als Visa, Mastercard en American Express zijn we in Nederland veel meer gericht op pinpassen. Voor we deze functionaliteit in ons land goed kunnen gebruiken zijn we dus wel even verder. Zeker omdat winkelketens hier speciale apparatuur voor moeten installeren. In de Verenigde Staten zijn ketens als McDonalds en Starbucks hier reeds mee begonnen.

Dan rest de vraag: Wat heb je aan het toestel als ‘boer’? Vind je het scherm van de huidige 5 of 5S, dan is de 6 zeker een vooruitgang. Echter, hij is qua specificaties zeker niet beter dan de concurrenten, die bovendien flink goedkoper zijn. Apple moet het echt hebben van zijn reputatie en goede functionaliteit. De toestellen zitten goed in elkaar en gaan lang mee. Vaak langer dan een ‘robuust’ toestel van andere merken, wanneer je de juiste beschermhoes kiest. Nagenoeg alle functies dragen in de agrarische sector weinig bij, behalve dan de ondersteuning voor snelle wifi en 4G. Denk hierbij aan ‘zware’ apps om machines mee te bedienen. Mooi is dat je straks kunt zien hoeveel stroom iedere app gebruikt. Ook kun je het scherm op zwart-wit zetten om stroom te sparen.

Met de Apple Watch sluit de Amerikaanse fabrikant aan in de lange rij van bedrijven die zo’n slim horloge aanbieden. Uiteraard ziet die er gelikt uit maar, net als de nieuwe telefoon, is hij weinig revolutionair. Wil je hem in de agrarische sector gebruiken, dan zal de roestvrij stalen of aluminium versie het meest geschikt zijn. Qua horloges is er keuze uit maar liefst 72 modellen. Ook met de Apple Watch kun je betalen. Om hem te gebruiken heb je wel een iPhone 5 of nieuwer nodig. Gezien het feit dat hij vrij breekbaar is, en moeilijk te beschermen, zal het apparaat in de agrarische sector geen grote vlucht nemen. Echter, Apple heeft veel details nog niet onthult omtrent het toestel. Wie weet gaan ze ons nog verassen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden