AppsforAgri iCrop

Teeltadvies via een soort Facebook naar de klant

31 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Veel mensen zijn bekend met de social media website Facebook. De designers van het bedrijf Appsforagri zagen voor deze opzet ook mogelijkheden in de agrarische sector. En dan met name voor de relatie tussen teeltadviseur en klant. Wil de adviseur advies geven of een recept samenstellen, dan hoeft hij hiervoor niet direct langs te gaan, de telefoon te pakken of het op een briefje te schrijven. Post het gewoon op de timeline van de boer.

Adviezen komen in een tijdlijn voorbij.

Aart Monster, onafhankelijk adviseur en betrokken bij de ontwikkeling van iCrop, laat het programma voor de eerste keer aan het grote publiek zien tijdens de IT & Landbouw bijeenkomst in Wageningen. Samen met Corné Braber van Appsforagri heeft Monster onder agrarisch ondernemers en adviserende bedrijven geïnventariseerd hoe een dergelijk programma eruit moet komen te zien. Hieruit kwamen twee belangrijke punten. Voor de teler is het van belang de registratieprocedure van middelen, kunstmest en dergelijke zo simpel mogelijk te laten verlopen. Daarnaast kan de teeltadviseur al aan het begin van dit jaar een plan uitstippelen voor het gehele groeiseizoen. Dat scheelt hem veel werk.

'Ondanks dat we werken met open teelten is de opzet van een teelt in de basis altijd gelijk', legt Monster uit. 'We gaan bijvoorbeeld aardappelen poten, veertien dagen later frezen, een week later bodemherbicide toedienen en na enkele weken starten we met de gewasbescherming. Met iCrop kan de teeltadviseur in de winter al zo'n plan opstellen en taken aanmaken van zaaien en poten tot oogsten. Daar horen standaard adviezen bij voor de bemesting en gewasbeschermingsmiddelen. De adviseur weet het areaal en kan zo direct inschatten hoeveel zaai- en pootgoed benodigd is, hoeveel (kunst)mest en hoeveel GBM's.'

Uiteraard is elk groeiseizoen uniek en zal het takenlijstje gedurende het jaar ook moeten worden aangepast. Dat doet de teeltadviseur voor de klant. Appsforagri werkt momenteel samen met verschillende externe partijen om dit in de toekomst te vergemakkelijken. Door iCrop aan groeimodellen van de WUR te koppelen kan het programma anticiperen op de gewasontwikkeling in relatie met bijvoorbeeld de temperatuur.

Het grote voordeel voor de teler zit het hem in het gemak. Dat bleek ook uit de inventarisatie. Nu staan bijvoorbeeld alle meeldauw bespuitingen reeds vooraf aangemeld. Na het spuiten hoef je de taak alleen af te vinken. Dit voorkomt dat registratie te lang wordt opgeschoven en uiteindelijk niet sluitend is. Het schuiven met getallen om aan de wetgeving te voldoen is hiermee ook volledig verleden tijd. Alle wijzigingen worden opgeslagen en zijn achteraf terug te zien. Zo werken de makers ook samen met RVO om van hun gegevens gebruik te maken. Teken je in iCrop een perceel aardappelen in, dan is die ook geregistreerd bij de overheid en andersom.

Appsforagri heeft iCrop specifiek ontwikkelt voor de toeleverende sector en dan met name teeltadviseurs in de open teelten. Echter, doorontwikkelingen staan in de steigers. Zo wordt gewerkt aan iStorage, die volgens eenzelfde methode een recept voor de bewaring van het product opgeeft. Ook voor de veehouderij wordt nagedacht over oplossingen. Telers kunnen niet zelf gebruik maken van iCrop. Het bedrijf die jouw advies doet en spullen levert moet je uitnodigen. Je moet dan uiteraard niet gebruik maken van een onafhankelijke teeltadviseur. iCrop is vooralsnog alleen voor op desktop PC's ontwikkeld maar een app voor smartphones is in de maak.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden