Totaal volume 26 miljard euro

Omzet Europese machine handel daalt 5 procent

17 November 2014 - Niels van der Boom

Na drie jaren van sterke groei eindigt de verkoop van nieuwe trekkers en landbouwmachines in Europa dit jaar vijf procent lager dan een jaar geleden. Dat is de verwachting van brancheorganisatie Cema. Deze cijfers werden afgelopen week bekend gemaakt tijdens de Eima machineshow in Bologna, Italië.

26

miljard

bedraagt de Europese machineomzet

Ondanks de dalende cijfers gaat 2014 qua verkoop volume nog steeds in de boeken als het op een na beste jaar ooit, vertelt Richard Markwell. Markwell is voorzitter van Cema, die de meeste Europese machinebouwers vertegenwoordigd. De verkoop van agrarische machines is naar verwachting dit jaar in Europa goed voor 26 miljard euro. Voor de Verenigde Staten is dat 21 miljard en in China 14 miljard euro.

De Europese Unie laat dit jaar de grootste daling zien in de cijfers van Cema. Vergeleken met vorig jaar geven 15 van de 28 deelnemende landen aan dat er minder vraag is naar agrarische machines. De twee grootste landen, Duitsland en Frankrijk, zijn samen goed voor 40 procent van alle verkopen binnen Europa. Beide geven aan dat de marktstemming negatief is. Dit heeft gevolgen voor alle Europese fabrikanten.

Na een opleving vorig jaar is het vooral de Franse machinemarkt die rake klappen krijgt. Ook Italië, de nummer vier in Europa, kent een gestage teruggang. In Groot-Brittannië, de nummer drie in Europa, loopt de machineverkoop juist beter dan gemiddeld.

De verkoop van tractoren is goed voor één derde van de totale machineomzet in Europa. Tussen januari en september van dit jaar zijn in totaal 119.000 nieuwe trekkers geregistreerd. Dat is 4 procent minder ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Dit heeft ermee te maken dat vooral Franse boeren minder nieuwe trekkers hebben gekocht. De verkoop in Duitsland is redelijk stabiel gebleven. 35.000 stuks in de eerste negen maanden van 2014. Zuid-Europese landen als Spanje, Portugal en Griekenland kopen aanmerkelijk meer nieuwe tractoren na jaren van recessie.

De verkoop van maaidorsers daalde dit jaar in Europa met gemiddeld 9 procent, tot 9.600 stuks. Dit segment is goed voor 6 procent van de totale omzet. Dankzij het natte weer in Duitsland en Frankrijk werden op het laatste moment nog veel orders geplaatst. Dankzij de grote oogst en lage prijzen in Groot-Brittannië werden daar juist minder combines verkocht.

Voor volgend jaar verwacht Cema wederom een daling van 5 tot 10 procent voor Europa. Machinefabrikanten zijn namelijk overwegend negatief over het investeringsbeleid van hun klanten. Dat heeft binnen de EU te maken met een verandering binnen het subsidiebeleid als gevolg van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB). Ook de gewasprijzen en een onstabiele politieke situatie in Centraal Europa helpen boeren niet te investeren. Voor de lange termijn is de verwachting echter wel positief.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden