Verkoop daalt 27 procent

Franse trekkermarkt krijgt grote klappen

15 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Brancheorganisatie Cema sprak zich vorige week al negatief uit wat betreft de Franse markt voor nieuwe tractoren. Die lijkt een rampjaar te beleven. In de maand oktober daalde de verkopen met 15 procent en sinds 1 januari zelfs 27 procent. Dat maakt de Franse organisatie Axema bekend. Alleen de hovenierssector koopt dit jaar nieuwe trekkers zo lijkt het.

27

procent

daalde de trekkerverkoop in Frankrijk

Dat het slecht gaat bij Franse trekkerfabrikanten en dealers is geen groot nieuws. Al heel het jaar laat brancheorganisatie Axema slechte cijfers zien. En dat terwijl Frankrijk de grootste markt is voor nieuwe tractoren in Europa. Afgelopen maand zakte het aantal verkopen in met 15,1 procent. Wordt alleen gekeken naar landbouwtractoren, dan is dat zelfs bijna 20 procent.


In totaal daalde de Franse verkoop, in de eerste tien maanden van dit jaar, met 27 procent. Naar verwachting zal die negatieve trend worden vervolgd. Dat heeft onder andere te maken met een slechte zomer en lage gewasprijzen. In totaal werden afgelopen maand 2.380 nieuwe landbouwtrekkers verkocht. Een daling van 19,2 procent ten opzichte van oktober 2013.

In de groensector gaat het juist flink beter. Daar steeg het aantal registraties met 15,9 procent, tot 357 stuks. Echter, over heel het jaar 2014 staat deze sector nog steeds op min 4 procent. In oktober werden in totaal 216 nieuwe smalspoortrekkers verkocht. Een daling van min 4 procent. Over heel het jaar staat het aantal verkopen echter wel in de plus met 11,8 procent.

In Nederland gaat het ondertussen niet veel beter. Volgens de laatste cijfers, die Fedecom maandelijks bekend maakt, staat het aantal verkochte trekkers nu op de een na laagste positie in het afgelopen decennia. In totaal zijn in ons land 2.144 verkocht tot aan 1 oktober. Vorig jaar waren dat er nog 2.256. Alleen in het jaar 2010 lag de verkoop lager. In Duitsland, de op een na grootste markt in Europa, is het aantal verkopen gestabiliseerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden