Boer bepaalt toegang

Amerikanen maken afspraken over big data

27 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Dat de verzamelde ‘big data’ op het agrarisch bedrijf wel eens van grote waarde kan zijn voor veel partijen wordt langzaam door de sector gerealiseerd. Reden genoeg voor een aantal initiatiefnemers uit de Verenigde Staten om gedragsregels op te stellen over dit onderwerp. Zo bepaalt de teler altijd wie zijn gegevens in mag zien en wie niet.

Een coalitie van ‘agriculture technology providers’ (ATP) heeft met elkaar afspraken gemaakt wat betreft big data en de beveiliging hiervan. Deelnemers zijn onder andere de American Farm Bureau Federation, Dow Agrosciences, DuPont Pioneer, John Deere, Raven en The Climate Corporation. Die laatste is een divisie van Monsanto. Dat meldt Farm Industry News.

Het vraagstuk werd begin dit jaar al tegen het licht gehouden vanwege de grote onduidelijkheid die heerst omtrent het onderwerp. De twaalf deelnemende bedrijven hebben samen dertien regels of principes opgesteld waaraan de deelnemers beloven zich te houden. Enkele van de belangrijkste zijn:

Eigendom: Boeren die zelf data genereren op het bedrijf zijn hier ook automatisch eigenaar van. De eigenaar heeft echter als taak te managen wie zijn data mag inzien en gebruiken. Ook moeten gegevens, indien vereist, openbaar zijn voor aandeelhouders of landeigenaren en coöperaties. Ook moet zelf worden gelet welke informatie ATP’s (Agriculture Technolgy Providers) krijgen.

Verzameling, bereikbaarheid en controle: Het verzamelen en gebruik van data door een ATP moet expliciet zijn toegestaan door de boer. Hiervoor is een contract nodig, dat zowel digitaal als handmatig geschreven en ondertekend kan zijn.

Waarschuwing: Telers moeten worden ingelicht wanneer hun data wordt verzameld en hoe dit wordt verzameld en opgeslagen. De gegevens moeten op een gemakkelijk bereikbare plaats worden opgeslagen en in een leesbaar formaat.

Gebruik door derden: Wanneer iemand anders, afgezien van hun ATP, gebruik maakt van big data op hun bedrijf moet de teler of eigenaar hier ook kennis van hebben en hoe deze data wordt geïnterpreteerd.

Transparantie en consistentie: ATP’s moeten boeren inlichten hoe ze de data verzamelen en opslaan. Ook zijn ze verplicht contactgegevens beschikbaar te stellen voor service, met welke derde partijen zij samenwerken en de mogelijkheden die een ATP biedt om de data verzameling te reguleren of voorkomen. De principes van een ATP moeten transparant en consistent zijn. Contracten mogen niet worden gewijzigd zonder goedkeuring van de klant.

Keuze: Een ATP moet de boer duidelijk maken van de effecten en mogelijkheden die het verzamelen en gebruik van big data biedt. De boer kan zo besluiten of hij mee wil werken of niet. Wanneer meerdere opties mogelijk zijn moet de boer hier gebruik van kunnen maken, of helemaal niet. Ook moet de ATP duidelijke voorlichting geven over de gevolgen die het aannemen van een bepaalde service kunnen helpen.

Overdraagbaarheid: Binnen de juiste context en de overeenkomst moet het voor de boer mogelijk zijn om data op te halen uit een opslag en ergens anders onder te brengen, met uitzondering van data die anoniem is gegenereerd en niet specifiek te identificeren.

Beschikbaarheid van data: ATP’s moeten overeenkomen dat zij zullen zorgen voor het verwijderen en vernietigen van vertrouwelijke gegevens en dat originele data wordt teruggestuurd, en welke derde partij dan ook waar de ATP mee samenwerkt. Dit gebeurt op verzoek van de eigenaar, tijdens of na de afgesproken periode.

Markt speculatie: ATP’s wordt verboden big data van het agrarisch bedrijf in te zetten om illegaal te speculeren op de grondstofmarkten.

Aansprakelijkheid en beveiliging: De ATP moet duidelijk maken wat de aansprakelijkheid van de boer is. Gegevens moeten beschermd worden met een goede beveiliging zodat ze niet verloren kunnen gaan of illegaal gebruikt kunnen worden, gewijzigd of verwijderd. Een beveiligingsdienst voor notificaties en actie nadat een lek ontstaat moet worden aangesteld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden