Op de Sima show

Medailles John Deere voor zaaien en koppelen

1 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

Net als iedere zelf respecterende mechanisatiebeurs reikt ook de Sima in Parijs prijzen uit voor innovatieve nieuwe technieken. John Deere weet er voor de 2015 editie twee binnen te halen. Hun ExacEmerge zaaisysteem voor precisiezaaimachine behaalde één van de twee gouden medailles. Het AutoConnect systeem is goed voor een zilveren plak.

De beursorganisatie reikt dit jaar twee gouden medailles uit. Daarvan is er één voor de panoramische cabine van Claas en één voor John Deere. Het zaaisysteem werkt al in Noord-Amerika maar, de fabrikant haalt het nu naar Europa. Op het promofilmpje is een ‘beschaafde’ acht rijïge precisiezaaimachine te zien, gekoppeld aan een fronttank voor korrelkunstmest.

Het systeem wat John Deere gebruikt lijkt veel op dat van Väderstad. Dit heeft als groot voordeel dat het zaad niet wegrolt in het zaaigootje en een veel hogere rijsnelheid, tot 20 km/u, mogelijk is. Een borstelbandje zorgt ervoor dat het zaad gelijkmatig vanaf de zaaischijf onder in het zaaigeultje valt. Hierdoor kan het niet terug ketsen of wegrollen. Zowel het bandje als de zaaischijf worden elektrisch aangedreven. Iedere rij is zo handmatig of via GPS te schakelen. Ook houdt de SeedStar terminal bij hoeveel zaden zijn verzaaid en wat de afstand in de rij is.

Echt innovatief is het AutoConnect systeem, dat John Deere in Parijs zal laten zien. Een automatische aankoppeling voor werktuigen werd al eerder uitgevonden, maar Deere gaat een stapje verder. Bevindt de trekker zich binnen een afstand van tien meter, dan stuurt hij zichzelf er naartoe en wordt het werktuig aangekoppeld.

Autoconnect bestaat uit twee delen. Het eerste deel, Autobackup, zorgt ervoor dat de trekker zichzelf bediend en naar het werktuig rijdt. Het tweede gedeelte, Autosetup, vergrendelt de machine en koppelt de aftakas en hydrauliekslangen aan. Hiervoor wordt de trekker van een adapter voorzien. Het werktuig blijft origineel, want John Deere levert zelf een speciaal tussenstuk. Nu alleen nog voor getrokken machines, maar een versie voor gedragen werktuigen lijkt niet onmogelijk.

Om zelf naar de machine toe te sturen is de cabine voorzien van twee camera’s. Een rechthoekige plaat boven de machine adapter dient als ‘roos’ waar het systeem op mikt. Het vergrendelen doet de trekker via zijn oppikhaak. Deze is hydraulisch uitschuifbaar en vanuit de cabine te vergrendelen. Vooral in Groot-Brittannië wordt dit systeem vaak toegepast. In Nederland prefereren we echter de kipperknobbel of zwaaihaak. Omdat de haak zeer slijtgevoelig is heeft Deere deze vervangen door een balkoppeling.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden