In de VS

Duidelijkheid voor drones wordt dit jaar verschaft

6 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) bepaalt wat er wel en niet rond mag vliegen in het luchtruim van de Verenigde Staten. Deze organisatie heeft ook op haar Europese collega’s veel invloed. De FAA stelde eerder op 22 december, na vijf jaar tijd, haar wetgeving rond te hebben, omtrent het gebruik van UAV’s (drones). Dat gebeurde echter niet. Die deadline is nu naar begin 2015 verschoven.

Terwijl in Europa mondjesmaat steeds meer drones commercieel rondvliegen maakt de Amerikaanse wetgeving dat bijna onmogelijk. In het onmetelijke land zijn welgeteld 13 bedrijven gecertificeerd om rond te mogen vliegen. Trimble is het enige ‘agrarische’ bedrijf in Amerika dat een licentie heeft voor hun drones. Initiatieven zijn er echter genoeg. Het is wachten op duidelijke regels.

De FAA heeft aangekondigd dat het begin dit jaar eindelijk met een duidelijke wetgeving komt, nadat de eerdere deadline van 22 december niet werd gehaald. Wie er het eerst van gaan profiteren zijn  de grote bedrijven. Bijvoorbeeld om gas en olie pijpleidingen te controleren. Of verzekeraars, om de schade na een natuurramp vast te stellen. Pas daarna zullen kleine bedrijfjes volgen, die bijvoorbeeld je gewas kunnen scannen.

Internetwarenhuis Amazon zegt ondertussen dat het in 2015 al een bezorgservice met drones gaat lanceren. Dat lijkt een erg positief streven. De Government Accountability Office, die overheidsinstanties controleert, verwacht dat de regels voor het commercieel vliegen pas aan het einde van 2016, of begin 2017, in de praktijk zullen worden doorgevoerd.

In Nederland blijft de wetgeving rondom het vliegen met een drone zich steeds verder ontwikkelen. Vooral op het gebied van hobbyisten (modelvliegers) is dat het geval. De laatste wetswijziging is op 14 december doorgevoerd. Commercieel vliegen met drone is mogelijk, maar daar hangt een flinke papierwinkel aan vast. Vervolgens is het nog maar de vraag of je jouw drone, waarvan de kosten al snel de 10.000 euro passeren, wel verzekerd kunt krijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden