Fine tuning met updates

SBG biedt sectieafsluiting op zaai- en pootmachine

14 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

SBG Precision Farming uit Middenmeer komt periodiek met een software update voor al haar GPS-terminals. Nieuwe software lost problemen op en voegt functionaliteiten toe. Zo is het systeem na de laatste update accurater bij hoge snelheden en kun je de machinebesturing vloeiender inzetten. Interessant is de module SmartControl Headland. Hiermee schakelt het systeem automatisch de poot- of zaaimachine in en uit. Een soort versimpelde sectieafsluiting.

Softwareversie 3.8.0 van SBGuidance verbetert onder andere de trekker besturing. Zo is de nauwkeurigheid bij hoge snelheden beter en nauwkeuriger bij het inzetten. Maak je gebruik van een Side Shift machinebesturing, dan is de cilinder voortaan volledig proportioneel aan te sturen, waardoor het in- en uitzetten vanaf de kopakker vloeiender verloopt. De schijf- en wielbesturing werden al proportioneel aangestuurd.

Interessant zijn de verbeteringen waardoor het systeem beter kan ‘praten’ met de trekker of het werktuig.  De terminal kan de ISO-hefpositie en zevenpolige connector in de cabine uitlezen. Hiermee wordt het in- en uitschakelen van bijv. ploegbesturing of SBGuidance teeltregistratie geautomatiseerd. Andere aanvulling zijn specifiek voor boomkwekerijen en de bollenteelt.

Nieuw is het automatisch in- en uitschakelen van zaai-, plant- of pootmachines. SBG noemt dat SmartControl Headland. Het draait al enkele jaren in de praktijk, maar daar werd vooralsnog weinig ruchtbaarheid aan gegeven omwille de specifieke toepassingen. Die wisselen per gebruiker. Vooral bij bloembollentelers neemt de interesse toe. Door overlapping in die dure teelt weg te nemen kan veel geld worden bespaart. Daarnaast liggen alle bedden er strak bij. Het oog wil immers ook wat. SmartControl werkt op alle werktuigen die elektrisch of hydraulisch in- en uitgeschakeld worden.

Na de software update is de terminal geschikt om dit systeem te bedienen. Wil je het gebruiken, dan moet ook hardware – een module – geïnstalleerd worden. Afhankelijk van het soort besturing krijg je er op de machine, of in de trekker cabine, een kastje bij. SmartControl lijkt sterk op sectiebesturing. Het is echter simpeler, omdat minder secties hoeven te worden aangestuurd. De prijs ligt daarom lager.

Maak je gebruik van SmartControl Headland dan leg je, bij aanvang van de werkzaamheden, eerst de contour van het perceel vast. In wezen AB-lijnen die rondom het perceel lopen. Om het werktuig te laten weten waar hij moet starten en stoppen wordt een start-stoplijn vastgesteld. Die staat los van de kopakkerlijn, omdat je vaak iets verder door poot dan waar het spuitspoor exact komt te liggen. De schakelafstand van de machine, ten opzichte van de kopakker, wordt zo gecompenseerd.

Softwarematig voegde SBG functionaliteiten toe. Zo kun je nuttige plaatsen vastleggen en bijvoorbeeld obstakels vastleggen. Naast de bestaande referentielijnen kun je meerdere individuele werkgangen opslaan. Dat is vooral handig bij het inmeten van permanente bedden of bomenrijen die niet met RTK-GPS zijn aangelegd. Om de terminal te laten updaten is een bezoek aan de dealer vereist. De software update zelf is kosteloos, maar voor het werk van de dealer moet uiteraard betaald worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden