Tot ongenoegen van Poetin

Canada profiteert van alliantie met Russen

26 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Sinds 2007 is de Russische combineproducent Rostselmash voor 80 procent eigenaar van het Canadese merk Versatile. Deze producent is al decennia lang gekend voor de productie van kniktrekkers. Die voelen zich ook prima thuis in Rusland. De trekkers worden in Winnipeg gebouwd en vervolgens wereldwijd geëxporteerd. Dat steekt bij president Poetin. Het verplaatsen van de productie kost volgens de fabrikant echter tientallen miljoenen.

Konstantin Babkin, mede-eigenaar van Rostselmash, zet in tien simpele punten uiteen waarom de trekkers en veldspuiten beter in Canada gebouwd kunnen worden. Daarover schrijft Profi. Rostselmash produceert aan Rostov a/d Don maaidorsers en doet dat al sinds 1929. Eerst als staatsbedrijf en inmiddels als een private onderneming. Van de tien speerpunten die Babkin noemt zijn er slechts twee in het voordeel van moedertje Rusland.

De arbeidskosten zijn voor Rostselmash in het voordeel wanneer de Versatile trekkers in Rusland zouden worden gebouwd. Dit levert een geldbesparing op van één derde ten opzichte van de huidige personeelskosten in Winnipeg. Echter, hierbij wordt alleen naar het loon gekeken. Qua loonbelasting en overige kosten is Canada verassend goedkoper. Voor een Russisch nettoloon moet 81 kopeken worden afgedragen per personeelslid. In Canada is dat omgerekend 71 kopeken.

Ook op het gebied van gas is Rusland flink in het voordeel. Een productieverplaatsing zou 675.000 dollar extra in het laatje brengen. Echter, het stroomtarief in Canada is weer veel lager. 1,7 roebel per kW ten opzichte van 3,7 roebel per kW in Rusland.  Een verschil van 2,1 miljoen dollar op jaarbasis, waardoor het voordeel van de gasprijs teniet wordt gedaan.

Ook bijzonder zijn de transportkosten. De meeste trekkers vinden een plaats in Noord-Amerika, waardoor het transport vanuit Rusland 4,1 miljoen dollar meer kost. Ook zijn de rentelasten in Rusland vijfmaal hoger dan in Canada. Daarnaast wordt de huidige fabriek  bewaakt door vier personen. Dezelfde locatie in Rusland zou 120 man beveiliging vereisen. Meerkosten: 900.000 dollar per jaar. Daarbij komen extra kosten voor alle bureaucratie, meer boekhoudkundig werk, extra uitgave aan autoriteiten en fiscale lasten. Dit vertaalt zich in een prijsverschil van 1 miljoen dollar ten nadelen van Rusland.

Babkin peinst er niet over om de productie te verplaatsen. Alleen al het verschil in belastingafdracht is 26,1 miljoen dollar per jaar. De infrastructuur is goed in Canada, waardoor minder voorraad hoeft te worden aangehouden. Canadese boeren kopen daarnaast meer trekkers en werktuigen. De verkoop steeg er in 2013 met 8 en 21 procent. In Rusland daalde die juist, met 13 en 26 procent.

In Canada is de omzet in vier jaar tijd verhoogd van 219 naar 361 miljoen dollar. Zo’n 170 procent. In Rusland ging de omzet van Rostselmash in vier jaar tijd van 512 naar 539 miljoen. Een stijging van 5 procent.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden