Water management

Trimble software helpt loonwerker bij kilverwerk

11 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Onze koning studeerde het en nu duikt Trimble er in: Water management. Het programma WM-Form moet boeren, grondverzet- en loonbedrijven helpen bij het karteren, kilveren en draineren van percelen. Het vormt een schakel tussen verzamelde perceelsgegevens en Trimble’s kilversoftware. Vanaf volgende maand wordt WM-Form wereldwijd door het bedrijf gelanceerd.

Percelen op de juiste manier laten afwateren, met behulp van een RTK-GPS besturing, is in een paar jaar tijd flink ingeburgerd. Het heeft laserbesturing op veel plaatsen verdrongen. Die blijft accurater maar is minder praktisch en duurder. Inmiddels bieden veel GPS leveranciers hun eigen systeem aan om op GPS te kunnen kilveren. Kleine loonbedrijven of grote akkerbouwers kunnen gemakkelijker instappen.

Gelijktijdig met de opkomst van GPS is de populariteit van dit soort werk flink toegenomen. Regenbuien zijn vaak heviger, waardoor de afwatering goed op orde moet zijn. Dat baant een weg voor een juiste vlakligging.

In de Verenigde Staten introduceert Trimble deze week een nieuw systeem; WM-Form. Dit programma is actief op drie fronten: Kilveren, draineren en irrigeren. Je kunt er percelen mee inmeten, topografische gegevens analyseren, werkzaamheden intekenen en de bijkomende administratie mee afhandelen. Loonwerker, drainagebedrijf en teler worden zo nauwer met elkaar verbonden. Trimble benadrukt dat het systeem voor iedereen voordelen heeft.

Zowel loonwerkers als boeren kunnen WM-Form gebruiken om 3D gegevens van hun percelen te verzamelen. Daarvoor is een apparaat beschikbaar; de WM-Topo, maar de meer ingeburgerde TMX-2050 of FMX terminal is ook bruikbaar. Die loggen namelijk standaard de perceelshoogte. In het programma worden de verzamelde gegevens geanalyseerd om met het beste advies te komen wat betreft water management. Hoe moet het perceel aflopen. Waar is drainage noodzakelijk.

Eén van de functies is dat het programma ook direct berekent hoeveel grond moet worden verzet, hoeveel tijd daarvoor nodig is en wat het gaat kosten. Dat helpt je als loonwerker bij het maken van de juiste offerte. Als ondernemer kom je zo niet voor verassingen te staan. Bijkomend voordeel is dat WM-Form compatibel is met Connect Farm.

Na het maken van een 3D ontwerp worden de plannen ingeladen in het FieldLevel II systeem op de kilverbak, om het perceel op de juiste manier te bewerken. WM-Topo wordt nadien ingezet om het gedane werk te controleren. Naar eigen zeggen kan Trimble als enige fabrikant een compleet pakket aanbieden voor land management en irrigatie. Voor accuraat beregenen heeft Trimble het Irrigate-IQ systeem. Vanaf eind maart is WM-Form wereldwijd verkrijgbaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden