Kapitaalinjectie uit USA

Nederlandse Wetransfer is wereldwijd succes

17 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De kans is groot dat je regelmatig gebruik maakt van de website WeTransfer. Wat je waarschijnlijk niet weet is dat het bedrijf hierachter uit Nederland komt. De website trekt maandelijks 25 miljoen unieke gebruikers, die samen 70 miljoen transfers per maand versturen. Dat trekt de aandacht van investeerders.

25

miljoen

dollar steekt het Amerikaanse bedrijf HCP in de website Wetransfer

Wetransfer is op dit moment vooral bekend binnen Europa. Als het aan Highland Capital partners ligt komt daar verandering in. Het Amerikaans-Europese bedrijf stopt 25 miljoen dollar in Wetransfer om het wereldwijd een succes te maken. Dat schrijft het FD. Met het geld willen ze de Verenigde Staten gaan veroveren.

In ruil voor de kapitaalinjectie krijgt HCP een kleine minderheid binnen het bedrijf, vertelt de financiële baas Stefan Verkerk. Hoe groot dat stukje van de taart is laten ze niet los. Volgens Verkerk omdat Wetransfer niet publiekelijk wil maken hoe het bedrijf er financieel voor staat. Wel laat het weten dat de Amsterdammers 27 man personeel in dienst hebben en zo'n 10 miljoen euro omzet per jaar halen. De helft van de omzet komt uit advertenties, de andere helft van betaalde gebruikers. Die betalen voor een zogenaamd Wetransfer Plus account.

Wetransfer is eigendom van vijf personen en werd opgericht in 2010. Tot nu toe hebben de initiatiefnemers alles uit eigen zak betaald. Dat zorgde de eerste jaren voor een flink verlies, omdat het aantal gebruikers gigantisch toenam maar de winst niet. Sinds twee jaar is het bedrijf echter winstgevend, zo laat Verkerk weeten.

Volgens algemeen directeur Ronald Hans is er zeer veel interesse in technologie. 'Omdat het bedrijf sterk groeide creëerde het veel belangstelling', zegt hij tegen FD. 'Het geld hebben we niet nodig.' Het bedrijf sprak in totaal met 25 partijen en besloot uiteindelijk met HCP in zee te gaan. Waarom? Volgens Verkerk omdat de Amerikanen een uitstekend netwerk van investeerders hebben, zoals bijvoorbeeld cameraproducent GoPro. Omdat Wetransfer graag inkomsten wil halen uit mooie advertenties - bijvoorbeeld een professionele foto - is deze partij zeer geschikt.

De inzet op de Amerikaanse markt kan de groei van het bedrijf sterk vergroten. Er wordt vooral naar gestreeft om meer betaalde gebruikers binnen te halen. Op z'n minst 1 procent van alle bezoekers, menen ze in Amsterdam. Met een account van 10 euro per maand kun je tot 10 GB in één keer versturen.

Een open deur is het niet voor Wetransfer. Andere sites liggen op de loer. Dropbox is een van de grote concurrenten. Een ander bedrijf, Infinit uit Frankrijk, zegt de site zwaar te gaan beconcureren met een transferdienst die twintig keer sneller is. Echter, Hans en Verkerk geloven daar niet zo in. Marktleider Yousendit hebben ze inmiddels aan de kant gezet. De vijf van Wetransfer zien vooral mailclients als grote concurrent. Het wordt namelijk steeds beter mogelijk om grote bestanden te versturen via je email.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden