Kennis ontbreekt

Wetgeving is niet enige bottleneck voor drone

18 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Heeft de agrarische sector nu voordeel van de eerder deze week gepubliceerde wetgeving rondom Amerikaanse drones of niet? UAV expert en drone analist Colin Snow twijfelt daarover op zijn website. Het grootste probleem voor agrarische toepassing is de Visual Line Of Sight (VLOS). Bij agrarische toepassingen – denk aan de eBee – zie je de UAV lang niet altijd. In de Verenigde Staten is dat straks verboden. Grote kans dat Europa daarmee volgt.

De VLOS-regel zet een dikke streep door veel commerciële UAV plannen. Zo waren Amazon en Google snel met hun ideeën om een bezorgservice met drones op te zetten. Volgens veel mensen totaal onmogelijk maar, het  werd wel met veel enthousiasme ontvangen. Om deze toepassing nog eens verder dicht te timmeren verbiedt de FAA (Federal Aviation Administration) dat spullen gedropt worden vanaf een UAV. Even een koud biertje langsbrengen op het strand zit er dus niet in.

Een UAV kan relatief gemakkelijk 100 tot 150 hectare per vliegbeurt scannen. Echter, met de VLOS regel is dat onmogelijk. Piloten worden zo verplicht om regelmatig met hun apparatuur te verhuizen. Al die luchtfoto’s moeten vervolgens weer aan elkaar geplakt worden. Dat kost tijd en dus geld.

Maar, is dit het grootste nadeel voor een industrie die geraamd wordt de op een na belangrijkste te zijn voor UAV’s? Analist Colin Snow is er niet zeker van. De kennis omtrent gewasfoto’s is binnen de sector is op dit moment nog zeer gebrekkig, op zijn zachtst gezegd. Daarnaast heeft de drone geen kostenvoordeel ten opzichte van satellietbeelden. Die leveren vaak eenzelfde resultaat maar kunnen grotere oppervlaktes aan en zijn flink goedkoper in gebruik. Ook hun kwaliteit en – vooral belangrijk – interval wordt steeds beter.

Ondanks de gebrekkige kennis rondom het advies duiken steeds meer fabrikanten en bedrijven op het onderwerp. De kans lijkt klein dat het daarom niet verder wordt ontwikkeld. Volgens Snow is het daarnaast nodig om de techniek die nu voor plaats specifiek spuiten, strooien en zaaien wordt gebruikt aan te passen wanneer gegevens van een UAV zullen worden gebruikt. De FAA regels zijn dus misschien niet de grootste tegenstanders van een agrarische UAV op dit moment.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

droneUAV
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden