Supergeleidende generator

Nieuw type windmolen is lichter en goedkoper

19 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Universiteit Twente ontvangt twee miljoen euro aan Europese subsidie om een nieuw type windmolen te ontwikkelen. Het gaat om een windmolen met een supergeleidende generator. Deze generator weegt een derde minder dan de huidige systemen. Het bouwen van een windmolen wordt hierdoor goedkoper.

Het geld wordt ter beschikking gesteld aan de leerstoel Energy, Materials en Systems. Dit is onderdeel van de UT. In de lichtere windmolen worden de permanente magneten van een conventionele generator vervangen door supergeleidende exemplaren. Het grootste nadeel hiervan is dat deze continue tot -180°C terug moeten worden gekoeld. Hiervoor wordt meestal vloeibare stikstof gebruikt.

Volgens de universiteit weegt een supergeleidende generator veertig procent minder dan een conventionele generator. Door deze high tech generator in de gondel te bouwen kan deze 25 procent in gewicht worden verlaagd. Hierdoor wordt de totale windmolen een kwart lichter en dus flink goedkoper. Er zijn namelijk minder grondstoffen nodig om hem te fabriceren.

De generator heeft nog een bijkomend voordeel. Bij het fabriceren van een standaard generator zijn relatief veel zeldzame aardmetalen nodig. De supergeleidende generator gebruik echter geen neodymium, wat zeer zeldzaam is. In plaats daarvan gebruikt het yttrium, dat honderd keer minder zeldzaam is.

Voor zo’n lichtgewicht en goedkope windmolen achterop je erf staat is het wel 2018 schat de faculteit in. Dan moet een 3,6MW windturbine gereed zijn voor de praktijk. Onder andere het koelsysteem van de turbine vergt veel aandacht. Om hem met vloeibare stikstof te koelen is namelijk niet heel praktisch. Naast het koelsysteem zal ook een nieuwe rotor worden gefabriceerd. Daarvoor krijgen de studenten hulp van Nederlandse bedrijven.

UT doet mee aan het EcoSwing project voor de ontwikkeling van een betere windmolen. Dit project is onderdeel van het Europese investeringsprogramma Horizon 2020. De totale subsidiepot hiervoor bedraagt 13 miljoen, waarvan UT er nu 2 miljoen ontvangt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
N. Verbruggen 6 December 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10862173/Nieuw-type-windmolen-is-lichter-en-goedkoper]Nieuw type windmolen is lichter en goedkoper[/url]
Ik weet een manier dat die molens onder water kan draaien , dat met lucht en zwaartekracht
Ben je ook gelijk van die horizon vervuiling af .
Abonnee
erik 6 December 2015
windparken in nederland kunnen een stuk goedkoper als die belachelijk hoge standplaats vergoeding een normaal
( sociaal ) karakter krijgt.
Helaas geeft de overheid hier gebrek aan gezond verstand toe en laten de moleneigenaren zich van hun
( . ) sociale kant zien.
Het is toch maar gemeenschapsgeld.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden