Altijd objectief beoordelen

Slimme bril helpt bij het keuren van aardappelen

2 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het keuren van AGF producten is tegenwoordig nog volledig handwerk. Het keurproces is slechts zo goed als de professionele beoordeling van de specialist. Met behulp van software op een ‘wearable device’ wil het Nederlandse bedrijf Tradle hier verandering in brengen. Zo kan Google Glass in theorie een aardappel scannen op  inwendige en uitwendige gebreken en zo automatisch een rapport opstellen. Dat vervangt veel schrijfwerk.

Afgezien van het feit of slimme brillen als de Google Glass en andere apparaten het gaat maken kunnen de zogenaamde wearables ons van veel taken verlichten of administratieve taken vergemakkelijken. Reden genoeg voor student Dimitri Kazachkov om voor zijn afstudeeronderzoek bij de Universiteit Twente te werken aan toepassingen van wearables binnen de AGF (aardappelen, groente en fruit) sector, meldt hun website.

‘Het keuren van AGF producten wordt momenteel vooral handmatig gedaan. Bij het keuren wordt een rapport opgesteld, wat meestal met pen en papier of tablet moet worden bijgehouden’, legt Kazachkov uit. Met behulp van een app wil het bedrijf waar hij afstudeerde, Tradle, het keurproces gemakkelijker en objectiever maken. Dit bedrijf specialiseert zich in software voor de AGF sector.

‘Met een smartglass kan efficiënt en snel gewerkt worden’, meent de student. ‘Rapporten hoeven niet handmatig te worden ingevuld. Dit gebeurt handsfree doordat alles met stemherkenningstechnologie wordt ingevuld.’ Doordat met een automatische beeldanalyse wordt gewerkt, werken alle inspecteurs volgens exact dezelfde standaard. Dat maakt het rapport betrouwbaarder en neemt de ruimte voor discussie weg. Denk bijvoorbeeld aan een NAK-controle voor pootaardappelen. Je bent altijd garant van een eerlijke beoordeling en het wordt flink lastiger om te sjoemelen met een partij.

De student benadrukt echter dat het helaas nog lang niet zover is. Dat heeft vooral te maken met gebrekkige hardware in de wearables. ‘De Google Glass heeft bij normaal gebruik slechts een batterijduur van dertig minuten. Ook is de processorsnelheid te laag. De techniek moet goed werken, anders moet het keuringsproces alsnog volledig handmatig worden uitgevoerd.’

Ondanks het feit dat wearables - en dan met name smartglasses - momenteel niet echt in een positief daglicht staan heeft Kazachkov er vertrouwen in dat de techniek in de toekomst praktisch toepasbaar wordt. Zo noemt hij de investering van Intel, die recent 25 miljoen dollar in smartglass fabrikant Vuzix stak.

Hoe een keurproces werkt met behulp van een app op je bril laat Tradle zien in een voorbeeldfilmpje. Hierbij worden ananassen gekeurd, maar dat kunnen net zo goed aardappelen of uien zijn. Het principe blijft gelijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden