Nieuwe wetgeving 1 juli

Kabinet erkent nut van drones voor landbouw

3 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het kabinet wil de regelgeving rondom het gebruik van UAV’s (drones) gaan verruimen. Dat meldt de Rijksoverheid in een persbericht. Vanaf 1 juli moeten nieuwe regels gaan gelden die het voor verschillende instanties mogelijk maken om - zonder zich eerst door een oerwoud van vergunningen te worstelen – professioneel met een drone rond te vliegen. Dat is nuttig voor de politie en brandweer, maar straks hopelijk ook voor de landbouw.

Vanaf 1 juli worden de regels voor drones verruimd. De landbouw volgt later

Het kabinet stelt politie en brandweer voorop bij het gebruik van UAV’s. Wel gaat het in gesprek met verschillende beroepsgroepen om de eisen te inventariseren en hier hun beleid op aan te passen. De landbouw is een belangrijke doelgroep, maar ook de fotografie en filmindustrie, beveiliging en bewaking en klimatologisch onderzoek. VVD en PvdA pleiten ervoor dat ook in deze sectoren straks drones gebruikt kunnen worden.

De nieuwe regelgeving zal gefaseerd worden aangepakt, schrijft Dronewatch. Zo wordt eerst onderzocht aan welke eisen professionele drones moeten voldoen. De veiligheid is een heet hangijzer. Ook wil het kabinet testlocaties aanwijzen waar fabrikanten hun apparaten kunnen uitproberen. Verschillende Nederlandse fabrikanten vragen hier al langer om.

Vanaf 1 juli krijgen in ieder geval brandweer en politie toestemming om boven gebouwen en mensenmenigten te vliegen. Ook ’s nachts is dat het geval.

Het persbericht richt zit met de nieuwe regels alleen op professionele gebruikers. Wat ze voor het recreatief gebruik van drones in petto hebben wordt niet gemeld. De hobby drones vallen in Nederland onder de regeling modelvliegen. Gezien de grote populariteit kan dit best eens worden gewijzigd. Vooral aan de veiligheid van het luchtruim en de privacy wordt veel aandacht besteed.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden