Highlights in techwereld

Horloges, telefoons en internet in het heelal

4 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Van twee tot en met vijf maart wordt in Barcelona het World Mobile Congress gehouden. Dé wereldwijde techbeurs waar fabrikanten hun nieuwste technieken laten zien op het gebied van ‘wearables’. Draagbare mobiele apparaten. Dat zijn uiteraard al lang niet meer alleen smartphones, maar ook horloges en brillen bijvoorbeeld. We sommen een aantal interessante praktijkrijpe innovaties op.

Google Titan
Vorig jaar naam zoekmachinegigant Google de Amerikaanse dronemaker Titan Aerospace over. Niet om het hobbysegment in te duiken maar om wereldwijd een internetverbinding aan te bieden. Ook Facebook is daar druk mee. Door drones op zonne-energie rondom de aarde te laten cirkelen wil het bedrijf overal ter wereld een goede internetverbinding aanbieden. Vooral in ontwikkelingslanden. Maar, de internetsnelheid op ons platteland wijkt niet veel van deze standaard af. En, wanneer heel Afrika 4G heeft kunnen ze ook mooi weer een smartphone van Google afnemen.

Door drones in een baan rondom de aarde te laten cirkelen - net als bij satellieten - kunnen vier miljard mensen van internet worden voorzien. Google startte al een pilot met behulp van ballonnen, die internet naar het platteland in Nieuw-Zeeland brachten. Overigens wil Google beide systemen naast elkaar gebruiken. Dit jaar nog wordt gestart om het project in de praktijk uit te voeren.

Huawei smartwatch
Je kunt ervan vinden wat je wilt maar het lijkt erop alsof smartwatches – slimme horloges die een verlengstuk van je telefoon zijn – daadwerkelijk gemeengoed worden. De publieke opinie is op dit moment nog dat het vooral een leuk hebbedingetje is. Dat is waar, maar bij mobiele telefoon riepen we dat ook.

Huawei uit China, een gigantisch elektronicaconcern, tilt de horloges naar een hoger niveau. De Huawei Watch is nog steeds redelijk lomp, maar al stukken beter dan de exemplaren van Samsung. Wat vooral belangrijk is: Ze zien er goed uit. En daar draait het bij Huawei om. Koppel dit aan een laag prijskaartje en de Chinezen hopen Apple te kunnen bestrijden met hun Watch.

Microsoft opvouwbaar keyboard
Tablets doen hun best om de rol van laptops over te nemen. Echter, daarmee stijgt ook de vraag naar een keyboard, om snel te kunnen werken. Echter, daarmee wordt de mobiliteit gehinderd. Op het WMC lanceert Microsoft hun folding keyboard. Een opvouwbaar keyboard, die opgevouwen niet groter is dan je portemonnee. Handig voor wanneer je hem in de trekkercabine gebruikt.

Yezz Project Ara
Voor een beetje smartphone betaal je grof geld en soms is hij na een jaar alweer rijp voor de sloop. Het scherm scheurt, de batterijduur verminderd of je specificaties zijn niet meer up to date. Project Ara van de Amerikaanse fabrikant Yezz – die overigens Nederlandse roots heeft – wil dit voorkomen. Je koopt een ‘skelet’ en kunt elf verschillende modules integreren. De computerchip, een fotocamera, het scherm en ga zo maar door. In de komende zes maanden start Yezz met de lancering. Naar verwachting gaat het toestel ongeveer 200 dollar kosten.

Deze technologieën zijn slechts enkele van de vele noviteiten die in Barcelona worden gepresenteerd. Zo schreven we op Boerenbusiness eerder al over de Samsung Galaxy S6, komt Google met een nieuwe betaalmethode via je smartphone (Google Pay), als tegenhanger van Apple Pay en kondigt Blackberry aan een nieuwe ‘slider’ telefoon te gaan maken. Ben je niet gecharmeerd van de Huawei smartwatch, dan kun je altijd nog voor het exemplaar van LG gaan. De beurs duurt nog tot en met 5 maart.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden