Via radiofrequentie

Steuntje in de rug voor internet op het platteland

9 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het kabinet gaat radiofrequenties openstellen om mensen op het platteland een snelle draadloze internetverbinding aan te kunnen bieden. Dat staat in een brief die Henk Kamp, minister van Economische Zaken, aan de Tweede Kamer stuurde. Deze frequenties liggen op de 3,5GHz band. Die werd voorheen door het Ministerie van Defensie gebruikt. De doelstelling is om in 2020 iedereen een verbinding van minimaal 30 megabit per seconde aan te bieden. De helft moet voorzien zijn van 100Mbit/sec.

30

Megabit

per seconde is in 2020 het minimum voor internet op het platteland

Vanaf 1 september is het voor bedrijven mogelijk om een vergunning aan te vragen om draadloos internet aan te bieden. Op het platteland worden de zendmasten aan vast internet gekoppeld, zodat huishoudens via een zendmast draadloos internet kunnen ontvangen. Welke techniek hiervoor wordt gebruikt is niet bekend. De 3,5GhZ frequentie is relatief hoog en dringt daardoor moeilijk gebouwen binnen, schrijft Tweakers.

Naast een draadloze verbinding wil het kabinet ook meer bekabeld internet op het platteland en binnen bebouwd gebied. Zo moet het mogelijk worden om kabels langer ongebruikt in de grond te leggen voor hier belasting over moet worden betaald. Een beetje vreemd want, waarom leg je ongebruikte kabels neer bij veel vraag naar internet? Dat geldt overigens ook voor andere gebieden. Onder redelijke voorwaarden mogen kabelaars de bestaande infrastructuur van riolen, elektriciteits- en gaskabels gebruiken voor het aanleggen van internet. Ook moet geld vrijkomen om de aanleg te bespoedigen. Hiervoor gaat het kabinet in Brussel lobbyen.

Op het moment hebben driehonderdduizend mensen en bedrijven op het platteland geen toegang tot snel internet. In 2020 moet iedereen minimaal 30Mbit/sec kunnen ontvangen en de helft 100Mbit/sec. Dat zijn de doelstellingen van het kabinet. Ter vergelijking: Via een glasvezelverbinding kun je in bebouwd gebied tot wel 500Mbit/sec ontvangen. Maar, het is een mooie start.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Kremer 9 Maart 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10862489/Steuntje-in-de-rug-voor-internet-op-het-platteland]Steuntje in de rug voor internet op het platteland[/url]
Noemen ze dit geld verspillen.
Leg direct een glasvezel kabel neer dat geeft meer mogelijkheden en is minder storingsgevoelig
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden