Tot 50 procent beter

Elektronisch sorteren levert meer poters op

9 Maart 2015 - Niels van der Boom - 1 reactie

Het vinden van een feilloos werkende optische sorteerinstallatie voor aardappelen is als een soort heilige graal voor fabrikanten. Ook Schouten uit Kampen werkt aan zo’n machine. Tijdens hun opendagen, gehouden op 6 en 7 maart, werd de Optica CS geïntroduceerd. Deze sorteert aardappelen en scheidt kluiten en stenen uit de vuile productstroom. Volgens Schouten kun je daar als pootgoedteler flink geld mee verdienen, omdat meer product ‘in de maat’ wordt gesorteerd.

49

procent

afwijking heeft een mechanische sorteerinstallatie ten opzichte van een optische machine

Omdat een elektronische optische sorteerinstallatie veel nauwkeuriger sorteert, kunnen meer knollen in de dure pootgoedmaat worden gesorteerd. Daar is geld mee te verdienen, meent Schouten. De fabrikant concludeert uit eigen onderzoek dat sommige mechanische sorteertechnieken – de schud- en schoksorteerders - tot bijna vijftig procent kunnen afwijken in accuratesse, ten opzichte van deze machine.

Bij knollen in de overmaat 55 millimeter en hoger registreerde Schouten 49 procent onnauwkeurigheid ten opzichte van de pootgoedmaat 35-55 mm. De optische sorteerder keurt meer knollen goed, wat dus meer goed verkoopbare kilo’s voor de teler betekent. Langwerpige knollen hebben de gewoonte niet rechtop door een zeef te gaan. ‘In een slecht consumptiejaar monteren sommige pootgoedtelers daarom een iets grotere (57 millimeter) zeef’, legt verkoopleider Hans Langedijk uit. ‘Met de Optica CS wordt altijd op exact de juiste maat gesorteerd en voorkom je dit.’

Schouten testte de nauwkeurigheid in de rassen Spunta en Agria. Beide hebben zeer langwerpige aardappelen en dus de meeste afwijking. De machine sorteert het vuile veldproduct. Ook kluiten en stenen worden verwijderd. Naar schilkwaliteit en interne gebreken wordt niet gekeken. In de nabije toekomst ziet de machine wel groeischeuren en halve knollen. Die moet je er vooralsnog handmatig uitsorteren. Maar, omdat je niet langer op kluiten en stenen hoeft te letten gaat dat beter en spaart het arbeid.

De Optica CS is leverbaar in een uitvoering met vier, acht of twaalf goten. Daarmee heeft de machine een maximale capaciteit van zes, twaalf of zestien ton per uur in aardappelen. Een prijs heeft Schouten nog niet. De machine telt ook het aantal knollen en weet precies de gemiddelde lengte, hoogte en breedte. Verder wordt uiteraard de hoeveelheid in kilo’s geregistreerd. ‘Erg nuttig met het oog op precisielandbouw’, legt Langedijk uit. ‘Je weet zo precies hoeveel en wat voor product van een bepaalt perceel zijn gekomen.’

Dat een pootgoedteler met de sorteerinstallatie meer verkoopbare kilo’s heeft is een goede zaak om de dure machine terug te verdienen. Ook voorkomt het sjoemelen met de zeef maat. Het is echter de vraag wat de afnemer – de consumptieteler – hiervan vindt. Nog meer grote langwerpige aardappelen betekent moeilijkheden bij het poten. Maar, de Optica CS kan ook op lengte sorteren. Worden de knollen te lang, dan kun je hem zo instellen dat die aardappelen toch in de consumptie terecht komen.

Schouten heeft inmiddels één machine geproduceerd, aan de hand van ervaringen die met twee prototypes werd opgedaan. Deze machine gaat in de Noordoostpolder aan het werk. De fabrikant wil dit jaar nog twee machines bouwen, voor plaatsing in Noord- en Zuid-Nederland. Zo kan de nodige data worden verzameld en ervaring opgedaan. Langedijk benadrukt echter dat de Optica CS volledig praktijkrijp is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
zandboer 11 December 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10862503/Elektronisch-sorteren-levert-meer-poters-op]Elektronisch sorteren levert meer poters op[/url]
Die afwijking van het huidige klopt wel. Maar dat er nu meer in de maar
T komt kan bijna niet. De 55plussers komen er dan nu niet meer in, en dat zijn er nogal wat. Ik denk dat er eerder 10% minder in de maat zitten dan 15% meer zoals in het laatste artikel
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Nieuws pootaardappelen

Pootgoed industrierassen geleverd tot maat 70

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden