Aandeelhouder trekt zich terug

Kongskilde staat open voor nieuwe eigenaar

10 Maart 2015 - Niels van der Boom

Net nu het Scandinavische merk Kongskilde de zaken een beetje op een rijtje heeft besluit de grootste aandeelhouder, het Deense DLG Group, zich als grootste aandeelhouder terug te trekken. Dat baant een weg voor geïnteresseerde partijen die graag machines aan hun programma willen toevoegen. Het is de strategie van DLG. Nu het allemaal beter loopt – met onder andere één merkvoering – hoopt DLG potentiële kopers aan te trekken.

Kongskilde past niet binnen de strategie van DLG Group

Het nieuws dat Kongskilde in de etalage staat werd na de Sima bekend, toen CFO Lars Sørensen zich over de kwestie uitsprak. Daar schrijft Profi over. ‘Het nieuws is voor ons niet uit de lucht komen vallen’, zegt René de Zeeuw. 'De kwestie speelde al veel langer en was bij ons bekend.' De Zeeuw is CEO van Becker Landtechnik. Dit is sinds 1 januari de overkoepelende verkooporganisatie die het merk in onder andere de Benelux en Duitsland verhandeld.

‘DLG Group heeft besloten op lange termijn afscheid te willen nemen van Kongskilde omdat de fabriek niet bij de rest van hun pakket past’, zegt De Zeeuw. ‘DLG is een Deense boerencoöperatie die zich onder andere op de verkoop van veevoer richt. Maar, ook onder andere telecommunicatie en retail.’ Met 30.000 leden is het een van de grootste agrarische coöperaties binnen Europa.

Dat de bekendmaking ongeveer gelijktijdig komt met de uitspraak van New Holland – dat het op zoek is naar een machinefabrikant – is volgens De Zeeuw louter toeval. Vooralsnog is niet bekend dat CNH een rol speelt in de overname. Ondertussen gaan er genoeg geruchten rond over een potentiële nieuwe aandeelhouder. Zo wordt een Chinees bedrijf genoemd als overnamekandidaat. Echter, het lijkt alsof iedereen het vooral New Holland gunt. Na een onsuccesvolle deal met Kverneland is het op zoek naar een andere machinefabrikant.

DLG Group benadrukt dat de overname niet op korte termijn zal plaatsvinden. Wanneer dan wel blijft afwachten. Afgelopen jaar maakte Kongskilde Industries nog een verlies van dik 8 miljoen euro. Momenteel wordt er hard aan gewerkt om het bedrijf weer winstgevend te maken. ‘Wereldwijd zit het merk in de lift’, laat De Zeeuw weten. ‘Ook in Nederland gaat het steeds beter met Kongskilde.’

8

miljoen

euro verlies draaide Kongskilde in 2014

De meest zichtbare verandering van het bedrijf is de naamswijziging. Op de Sima werd daar het startschot voor gegeven. Alle machines heten vanaf nu Kongskilde. ‘Onder Kongskilde vallen zeven verschillende merken”, licht De Zeeuw toe. ‘De one brand strategy geeft Kongskilde een eigen identiteit. Die is voor dealers veel gemakkelijker naar buiten te communiceren.’ Eerder trachtte de fabrikant dat al te doen, maar toch werden de werktuigen toen weer onder eigen naam vermarkt.

Sinds 1 januari is Becker Landtechnik in Duitsland verantwoordelijk voor de verkoop van Kongskilde in zes Europese landen. De naam werd hiervoor veranderd naar Kongskilde Agro. Ondertussen werkt het bedrijf ook hard aan het optimaliseren van hun verschillende productiefaciliteiten in Duitsland en Polen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden