Bodemdata niet betrouwbaar

Automatisch taakkaarten maken blijkt onmogelijk

16 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Drie jaar langen zijn Eurofins Altic, Dacom en Vergouwen Agro uit Oud-Gastel, Noord-Brabant, bezig geweest met het project Boost voor precisielandbouw. Doel was het genereren van betrouwbare taakkaarten om machines plaats specifiek aan te kunnen sturen. Bijvoorbeeld een kunstmeststrooier, veldspuit of beregeningshaspel. Het maken van de juiste vertaalslag tussen data en taakkaart blijkt echter een brug te ver. Het lukte de partijen niet betrouwbare bodemkaarten te produceren.

De vertaling tussen bodem metingen en parameters zijn niet betrouwbaar

Drie jaar lang zijn de bedrijven bezig geweest om een ‘gelaagd bodemdatasysteem’ te ontwikkelen. Op basis van dit systeem moet het mogelijk worden om automatisch een taakkaart te genereren, die ook nog eens betaalbaar zijn. Hiervoor worden eerst metingen gedaan en grondmonsters genomen. In een laboratorium worden deze vervolgens geanalyseerd.

Al deze gegevens worden in een database gebundeld, waar vervolgens een taakkaart uit rolt. Die wordt gebruikt voor plaats specifiek bemesten, bespuiten en beregenen. Vanwege de complexiteit van de bodem kon echter geen betrouwbare bodemscan worden gedaan.

Het project is gefinancierd met een Europese subsidie. Insteek was om een betrouwbare basisdienst op te zetten waarmee een pakket van vijf bodemkaarten en twee taakkaarten kon worden geleverd. De bodemkaarten moeten hierbij een waarheidsgetrouw beeld geven van de bodem. Vervolgens kunnen deze gegevens worden gebruikt voor plaats specifieke toepassing. Een hogere opbrengst of betere kwaliteit moet de kosten goedmaken.

De metingen en analyses waren goed, schrijft Dacom, maar de uiteindelijke kaarten waren niet betrouwbaar genoeg en niet bruikbaar. De vertaling tussen bodemstraling (nucliden) en specifieke parameters als lutum en organische stof is niet betrouwbaar genoeg. Ook was het verband tussen de meetwaarden en analyses uit het laboratorium niet eenduidig. Dit betekent dat het beoogde resultaat niet voldoende haalbaar is. Andere systemen maken reeds gebruik van deze manier van werken, maar bij dit project werd uitgegaan van een hoge betrouwbaarheid.

Ondanks dat het doel niet is bereikt – het bodemdatasysteem – zijn de partijen wel tevreden. Er is namelijk veel kennis opgedaan. Tekortkomingen zijn blootgelegd. De ontwikkeling van deze basisdienst zal worden voortgezet. In Australië en Canada wordt namelijk met eenzelfde systeem gewerkt. Daar worden wel goede resultaten behaald. Dat geeft de onderzoekers hoop.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden