Terugverdiend in 10 jaar

Zonnepanelen leveren beter saldo dan pootgoed

18 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Voor wie zich als grondeigenaar afvraagt; wat is rendabeler, pootaardappelen of zonnepanelen?, heeft de Wageningen UR de oplossing. Uit praktijkonderzoek op de zonneweide van Acrres blijkt dat je maar beter geen gewassen kunt telen om het hoogste saldo te halen. Zelfs zonder subsidie verdien je met een zonnepark meer geld als akkerbouwer.

500

mWh

wekt 1 hectare zonnepanelen per jaar op

Op de Accres zonneweide in Lelystad worden stroomproductie en rentabiliteit van verschillende typen PV-panelen en vrijeveldsopstellingen met elkaar vergeleken. Op basis van het onderzoek, dat de laatste jaren heeft plaatsgevonden, concludeert de WUR dat een efficiënt ingedeeld park per hectare 500 MWh per jaar kan ‘oogsten’. Dat is genoeg voor 150 huishoudens.

Lelystad telt 76.285 inwoners. Dit houdt in dat 152,5 hectare zonnepanelen nodig is om heel de stad van zonne-energie te voorzien. Met de huidige aardappelprijzen willen akkerbouwers wellicht wat areaal inleveren voor de komende tien tot vijftien jaar. Het grootste zonnepark ter wereld meet 2.500 hectare en wekt 550 megawatt per dag op in de Californische woestijn.

In vergelijking met het saldo van akkerbouwgewassen levert zonnestroom een hoger saldo op. Zelfs zonder Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) subsidie is de opbrengst van een hectare zonnepanelen in Flevoland rendabeler dan de teelt van pootaardappelen.

Ligt de stroomprijs lager dan 10 cent, dan kan de investering in een zonneweide niet worden terugverdiend. Teken je het project in voor een SDE-fase, dan verdien je hem binnen 10 jaar terug. Bij een gedeeltelijke investering van 20 procent is de terugverdientijd 12 jaar. Echter, je loopt bij de laatste SDE-fases wel het risico dat het budget snel overschreden is.

Door in te tekenen op 0,13 cent per kWh heb je volgens de WUR minder risico, maar kun je de investering toch binnen 11 tot 13 jaar terugverdienen. Het benadrukt dat het rendement per situatie verschilt. Bij een hoog belastingtarief kan meer afschrijving worden afgetrokken, wat de terugverdientijd verkort. Een gezamenlijke inkoop van grootschalige systemen kan de kosten ook verlagen. Bij gezamenlijke onderhandelingen over de terugleververgoeding bij energiemaatschappijen kan een hogere prijs worden bedongen dan het SDE subsidiebedrag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Tenand 18 Maart 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10862697/Zonnepanelen-leveren-beter-saldo-dan-pootgoed]Zonnepanelen leveren beter saldo dan pootgoed[/url]
Energie belangrijker dan de voedselvoorziening #waargaathetheenmetdezeklotewereld
Gerald 18 Maart 2015
Als het aan de WUR ligt gaan we zonnepanelen op de akkers leggen en moeten we aardappelen telen in de stad op het daken..
erik 18 Maart 2015
als het maar geld oplevert toch. Lekker in je luie stoel toekijken
Frans Vreugdenhil 12 Mei 2018
Hoe komen ze bij die 500 mwh?
Een m2 zonnecellen leveren maximaal 150 kwh op. En dat zijn de beste die er zijn.
Dat is 150mwh per hectare.
Maar er is geen honderd procent benutting van de grond mogelijk,dus is de opbrengst nog lager.
Het grote probleem van zonne energie is dat je niet op kan slaan.
En het veroorzaakt een enorme onbalans op het net.
Op de vrije markt is de stroom prijs maar 3 cent.
Dan verdien je het nooit terug.
Kortom zonde van die fantastische goede landbouw grond die wij hier hebben.
Drent 12 Mei 2018
Dat kan wel zo zijn maar als je puur naar rendement kijkt is het wel aantrekkelijk. Conclusie is dus dat produkten van het land te weinig opbrengen anders zouden we hier geen moment aan denken om zonnepanelen op akkers te leggen
Kjol 12 Mei 2018
Ik geef jullie groot gelijk, volleggen, is iedereen blij. Geen vervuiling meer door spuitmiddelen/mest etc. Vreemd dat er nog geen milieuclubs zijn die velden vol gaan leggen.
Berry 12 Mei 2018
De prijzen van veel gewassen zijn afgeleid van de lage graanprijzen. Laten we de prijzen vanaf nu maar eens spiegelen aan de opbrengst van de zonnepanelen! Mooi alternatief!
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden