Afnemers hamsteren

Omzet Deutz AG stijgt maar verkoop niet

23 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Duitse motorenfabrikant Deutz AG ziet haar omzet met 5,3 procent stijgen over het jaar 2014, tot 1,53 miljard euro. Dat maakte het afgelopen week bekend. Desondanks daalde de orderintake. In totaal verkocht het voor 1,37 miljard euro aan producten. Een jaar eerder was dat nog 1,64 miljard. Een daling van 16,4 procent. Deutz moest het vooral hebben van bedrijven buiten de agrarische sector.

5,3

procent

meer omzet over het jaar 2014

Op alle gebieden wist Deutz het afgelopen jaar meer te verkopen. Meer motoren voor stationaire en mobiele machines. Maar ook meer verkoop bij de serviceafdeling. Daarmee komt de orderintake niet in de buurt van het niveau uit 2013. Die lag dan ook historisch hoog. Gek genoeg werden wel meer motoren gebouwd en verkocht, wat de omzetstijging verklaard.


196.403 motoren verkocht Deutz in 2014. 6,7 procent meer dan een jaar eerder. Toen bleef het aantal net boven de 184.000 steken. Vooral bij mobiele voertuigen was de vraag groter, zo laat het bedrijf weten. Echter, niet bij fabrikant van agrarische zelfrijdende machines en tractoren. Die namen juist flink minder af gedurende het jaar.

Bij het hoge aantal verkochte motoren hoort een kanttekening. Als gevolg van emissie eisen voor motoren met minder dan 130 kW vermogen werd – tijdens de eerste drie kwartalen – meer motoren afgenomen dan dat klanten nodig hadden. Hierdoor vielen de resultaten van het vierde kwartaal juist flink lager uit.

Deutz verwacht dat het hamstereffect ook in 2015 nadelig zal werken voor hun resultaten. Voor 2015 wordt een omzetdaling van 10 procent verwacht. De winst stijgt naar verwachting wel licht, met 3 procent.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden