Omzet moet verdubbelen

Matige stemming lijkt Kubota niet te hinderen

25 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Dat de markt voor tractoren en agrarische machines momenteel in het slop lijkt te zitten doet de Japanse fabrikant Kubota weinig. Zij hebben maar één doel en dat is groeien. De 500 miljoen euro omzet in Europa moet zo snel mogelijk worden verdubbeld, meent de Europese directeur. De omzet wereldwijd moet in vijf jaar tijd groeien van 6,15 naar 9,5 miljard euro.

9,5

miljard

euro omzet wil Kubota in 2019 behalen met de verkoop van agrarische machines

Nobuyuki Ishii is directeur van Kubota’s agrarische tak in Europa. Hij heeft er het volste vertrouwen in dat Kubota flinke stappen gaat maken binnen de agrarische sector. Zo vertelt hij tegen Profi. De totale omzet van Kubota bedroeg in 2013 wereldwijd 10,8 miljard euro. Op de middellange termijn moet dat 14,4 miljard euro gaan worden. Van die 10,8 is nu 6,15 miljard euro afkomstig uit de verkoop van agrarische machines en apparatuur voor de grondverzetsector. Een aandeel van 9,5 miljard euro is voor 2019 gesteld.

In Europa behaalde Kubota over heel 2014 een omzet van 500 miljoen euro. Vooral Frankrijk draagt daar veel aan bij. In totaal kochten de Fransen voor 130 miljoen euro aan nieuwe Kubota trekkers en machines. Het aandeel op de Franse trekkermarkt steeg van 6,1 naar 10,4 procent. En dat terwijl de totale markt in 2014 met een kwart daalde. Dat is niet zo vreemd. Kubota opereert vooral binnen de lagere vermogensklasse, terwijl de grote klappen juist bij zware trekkers van 200 pk of meer vallen. Inmiddels hebben de Japanners Deutz-Fahr en Valtra qua marktaandeel voorbij gestreeft in het land.

Over heel Europa bekeken stijgt het gemiddelde marktaandeel van Kubota – in het segment 60 tot 140 pk – ook flink. In Spanje en Groot-Brittannië onder andere ruim één procent. Met een nieuwe fabriek, nabij het Franse Duinkerken, moet dat straks rap meer worden. Volgende maand start de productie van hun nieuwe M7 op het 11,7 hectare grootte terrein. Daar is een investering van 57 miljoen euro mee gemoeid.

Dit jaar gaat Kubota in Frankrijk 1.500 trekkers bouwen. Volgend jaar 2.500 en in 2017 3.000 nieuwe trekkers. De helft daarvan is voor Europese klanten bestemd. De M7 serie bevat trekkers met een vermogen van 130 tot 170 pk. Dat een zwaardere M8 serie (waarschijnlijk 170 tot 200/250 pk) op handen is wordt niet onder stoelen of banken gestoken.

Naast trekkers zijn er - sinds de overname van Kverneland -  ook nog de werktuigen. Daar merken we in West-Europa op dit moment weinig van maar, op de Sima in Parijs waren al veel oranje gekleurde machines te zien. Ook op de Agritechnica in november zal dat het geval zijn. ‘In de toekomst kun je meer oranje ploegen en cultivators van ons verwachten’, schetst manager Herve Gerard-Biard. 'Vanaf 2017 zullen alle Kverneland machines in het oranje beschikbaar zijn.' Of de naam en kleur van Kverneland dan ook verdwijnen is niet bekend. Vooralsnog lijkt die in Nederland de komende jaren behouden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden