Vogelverschrikker drone

Robotroofvogel biedt het hoofd aan ganzenplaag

30 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Wie vogels van zijn land wil verjagen krijgt er een wapen bij in zijn arsenaal: De Robird. Deze drone heeft de vorm van een slechtvalk en behaalt snelheden van bijna 400 km/u. Achter het apparaat zit de Nederlandse jonge onderneming Clear Flight Solutions. Zij oogstte al veel succes met de vogel tijdens de testfase. Om de vogel kansen te bieden investeert een Amerikaans fonds 1,6 miljoen euro in het bedrijf.

Robird is een drone in de vorm van een slechtvalk. Je bestuurt hem nu nog met de hand om vogels te verjagen

Achter Clear Flight Solutions zit een groep studenten van de TU Twente. Voor zijn afstudeerproject ontwikkelde CEO Nico Nijenhuis een vogel drone, zo vertelt hij tegen website Emerce. Voor zijn studie verbeterde hij een reeds bestaand prototype. En – dat moet gezegd worden – de Robird ziet er levensecht uit. Misschien niet van dichtbij maar, zie je hem vliegen dan is de slechtvalk niet van echt te onderscheiden. Hij beweegt zich voort met dezelfde bewegingen als een echte valk. Daarmee jaagt hij duiven, ganzen en andere vogels de stuipen op het lijf.

Met zo’n robotvogel zijn veel nuttige dingen te doen. Zo ziet Nijenhuis mogelijkheden om de UAV mee te laten vliegen met een zwerm vogels en zo biologische kennis op te doen. Echter, hem inzetten als wapen tegen vogeloverlast is veel lucratiever. Clear Flight Solutions testte hun prototype bij een afvalverwerker in Twente. Daar bleek hij prima te werken.

Niet alleen de agrarische sector heeft met vogeloverlast te maken. Ook binnen de luchtvaart en afvalsector ziet het bedrijf veel mogelijkheden, want de problemen zijn groot en oplossingen kostbaar of niet afdoende. Met de Robird willen ze alles in eigen hand houden. Ontwikkelen, produceren en eenheden opzetten die vogelproblemen gaan verhelpen. Zelf rondjes vliegen is er voorlopig niet bij. Dat maakt het voor de agrarische sector minder interessant.

De huidige wet- en regelgeving blijkt een grote hobbel voor de Robird. Echter, regels versoepelen en dat biedt kansen. Zo zijn de tukkers in gesprek met een aantal Europese luchthavens, laat Nijenhuis weten. Nog dit jaar wordt de Robird getest om te zien of hij effect heeft op vliegvelden. Boven steden grijpt de wetgeving echter in. Het is een drone, en die mag niet zomaar boven bebouwd gebied vliegen. Hij verwacht niet dat dit gaat veranderen.

Op dit moment is een piloot nodig om de vogel zijn rondjes te laten doen. In de toekomst gebeurt dat autonoom. Het uiteindelijke doel is om een vogelradar op te zetten die de beesten detecteert. De Robird bepaalt vervolgens zijn pad en gaat de plaag te lijf. Met behulp van bijvoorbeeld camera’s kan hij zelf afstanden inschatten en autonoom op jacht gaan.

Het Amerikaanse investeringsfonds Cottonwood Euro Technology Fund - die toevallig een kantoor in Enschede hebben - ziet zoveel in Robird dat het 1,6 miljoen euro in CFS stopt. Dit geld zal worden gebruikt om meer mensen aan te nemen. Momenteel bestaat het team namelijk uit acht personen. Als het aan Nijenhuis ligt komen daar op termijn zeven mensen bij.


Van dichtbij zie je dat de Robird nep is maar, in actie, is hij niet van echt te onderscheiden. Foto: UTtwente

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden