John Deere blijft positief

Russische machinesector heeft mager vooruitzicht

30 Maart 2015 - Niels van der Boom

Als gevolg van een zeer fragiele economische situatie in Rusland kiezen agrarische ondernemers ervoor niet langer te investeren in mechanisatie. Fabrikanten als John Deere, maar ook dealerbedrijven en importeurs, merken dat flink in hun orderportefeuille. Volgens Deere zijn het vooral hoge rentepercentages die ervoor zorgen dat weinig wordt verkocht. Echter, voor de middellange termijn blijft het bedrijf hoopvol.

17

procent

daalde de import van trekkers naar Rusland in januari

‘Omdat het huidige economische klimaat in Rusland zeer zwak is – en de rentepercentages daardoor torenhoog – kiezen agrarische ondernemers ervoor dit jaar niet in nieuwe machines te investeren.’ Dat vertelt Arne Bergmann, verkoopleider van John Deere in Amerika, op Agrimoney.com. ‘Het kost teveel geld om nu te investeren. Normaalgesproken kan een bedrijf in vier tot vijf of maximaal zes tot acht jaar al haar machines vernieuwen. Dit jaar is dat binnen het eerdergenoemde tijdsbestek niet mogelijk. ‘

Ondertussen wordt het sommige dealerbedrijven heet onder de voeten. Ekotechnika, de grootste John Deere dealer in Rusland, kwam recent in het nieuws omdat de verliezen zich binnen het bedrijf zich opstapelen. Het heeft haar partners daarom gevraagd bij te springen om meer geld in het bedrijf te stoppen.

Rosagromash, de Russische brancheorganisatie voor machinefabrikanten, maakte afgelopen maandag bekend dat het aantal geïmporteerde trekkers en maaidorsers flink is gezakt. In januari werden 17 procent minder trekkers ingevoerd. Bij de combines daalde de aantallen met 34 procent.

Sam Allen, CEO van John Deere’s moederbedrijf Deere & Co, liet recent weten dat het bedrijf ondanks de huidige marktontwikkelingen meer zal gaan investeren in de Russische markt. Zo zal de lokale productie van werktuigen worden opgeschaald, waardoor Russische boeren gemakkelijker subsidie kunnen ontvangen voor de aankoop van nieuwe machines.

Je kunt je afvragen of machinefabrikanten, importeurs en dealers zich krampachtig aan Rusland vast moeten houden. Geld in ongezonde agrarische bedrijven pompen, zodat ze nieuwe machines kunnen aanschaffen, of even de broeksriem aantrekken? 

Moeten fabrikanten geld blijven pompen in ongezonde Russische bedrijven die zich eigenlijk geen nieuwe machines kunnen veroorloven?

De Russische situatie komt op een bijzonder slecht moment voor fabrikanten. In 2008 – toen de financiële crisis begon – werd de Russische markt eveneens hard geraakt. Echter, Europa kende toen nog goede jaren. 2014 was voor de meeste fabrikanten een minder jaar, omdat ook in Europa en Amerika flink minder werd verkocht. Rusland, Oekraïne en andere grote landbouwlanden moeten de kar trekken. Daar worden de grote tractoren, maaidorsers en werktuigen verkocht die tonnen kosten en de kas flink spekken.

Waarschijnlijk zullen we in Nederland weinig merken van de crisis in Oost-Europa en verder. Wellicht dat de trage verkoop in Noord-Amerika een grotere impact heeft voor de grote drie (JD, CNH en Agco) omdat ze daar in het hart worden geraakt. De verkoop van tweedehands materieel is daar veelal een issue. Misschien kunnen ze in containers naar Rusland verschepen, en goedkoop van de hand doen. Helaas is de dollar daar op het moment te sterk voor.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden