Tientallen sets ontvreemd

Britse dieven hebben het op GPS systemen gemunt

31 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Criminaliteit op het Britse platteland is een enorm probleem. Trekkers, quads en gereedschap is niet langer veilig. Dieven lijken nu een nieuw lucratief product te hebben gevonden: GPS systemen. Eén dealer is al ruim dertig GPS-systemen kwijtgeraakt, nadat dieven de trekkers openbraken en de elektronica verwijderde. Volgens de politie eindigen dergelijke sets vaak in Oost-Europa.

30

stuks

GPS systemen werden bij één John Deere dealer gestolen

De dieven hebben het vooral op antennes en schermen gemunt. Ze doen geen moeite om de hydraulische besturing te verwijderen. Dat laat de Britse politie weten. Een John Deere dealer in graafschap Norfolk heeft inmiddels te maken gehad met de diefstal van dertig GPS-systemen. Die vertegenwoordigen een gemiddelde waarde van 10.000 pond (13.500 euro) per stuk. De dieven verkopen ze op de zwarte markt voor zo’n 5.000 pond. Dat schrijft Farmers Guardian.

Volgens de politie eindigen gestolen GPS-systemen vooral in Oost Europese landen, omdat ze daar moeilijk te traceren zijn. Sommige systemen zijn wel te traceren, maar dat is afhankelijk van de dief en of hij het aan het systeem heeft geprutst alvorens hem aan te zetten.

De politie werkt inmiddels samen met NFU, de Britse brancheorganisatie voor boeren, om bedrijven te waarschuwen. ‘Remove it or lose it’ is de uitspraak. Verwijder je GPS systeem uit de trekker of je raakt hem kwijt.

NFU adviseur John Newton raadt boeren aan systemen ’s nachts te verwijderen en goed op te slaan. ‘Sluit niet alleen de cabine af, want inbreken in een trekker is kinderlijk eenvoudig. Ook is het raadzaam om je GPS systeem duidelijk te markeren.’ Niet alleen in Norfolk zijn GPS systemen gestolen. Ook andere dealers en bedrijven hebben hiermee te maken.

Bijna een jaar geleden kregen ook boeren in Flevoland - en andere delen van Nederland - kortstondig te maken met de diefstal van RTK-GPS systemen. Echter, het bleef gelukkig bij enkele gevallen. Nieuwe meldingen zijn niet gemaakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden