In Engeland

Grimme experimenteert met plaatspecifiek poten

17 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

Grimme UK voert dit jaar voor het eerst praktijktesten uit met plaatsspecifiek poten. Daarmee hoopt het enerzijds op pootgoed te kunnen besparen en anderzijds de kwaliteit en uniformiteit te kunnen verbeteren. Met een bodemscan is de zwaarte van de grond bepaalt. Hiervan wordt een taakkaart met drie plantafstanden gegenereerd. Hoe zwaarder de grond, des te minder poters.

Op de zware grond wordt ruimer gepoot dan op de lichte grond

Grimme test het systeem voor het eerst in de praktijk op grote schaal. Het is niet moeilijk om in Engeland een perceel bonte grond te vinden. De pootmachine is uitgerust met een Isobus terminal van CCI. Nadat de bodem correct in kaart is gebracht, wordt een taakkaart voor het poten samengesteld. Daar zit nu nog relatief veel handwerk in. Door te variëren in pootafstand kan op duur pootgoed worden bespaart. Maar, dat is niet de insteek. De kwaliteit moet uiteindelijk voor een hoger rendement zorgen.

In de wintermaanden heeft het Engelse bedrijf Soil Essentials op de aardappelpercelen voor volgend jaar een EMI scan (electromagnetic induction) uitgevoerd. Deze meet de elektrische geleiding van de bodem, door te kijken naar de vochthuishouding. Hieruit kan worden geconcludeerd hoe groot het percentage klei-, leem- en zanddeeltjes in de bodem is, en dus hoe zwaar de grond. In het geval van deze test wordt op de zware grond ruimer gepoot dan op de lichte plekken.

Naast een EC scan zijn ook grondmonsters genomen om op een alternatieve manier de grondsoort te bepalen. Dat maakt de data betrouwbaar genoeg en kan aan het resultaat een juiste waarde worden gehangen. Tijdens het poten wordt direct een fosfaatmeststof toegediend. Ook daar wordt de afgifte door de grondsoort bepaalt.

De gedachte is dat zwaardere grond een betere vochthuishouding heeft en van nature rijker is aan nutriënten. Hierdoor groeien de knollen vaak te grof. Een ander idee is dat op zware grond het tal vaak hoger is dan op lichte grond. Teler James Dew, die al enkele jaren met GPS-techniek werkt binnen zijn akkerbouwbedrijf, gebruikt een snarenbedpootmachine van Grimme. De CCI terminal laat de pootbanden harder of juist zachter draaien, om zo nauwer of ruimer te poten.

Of het systeem kostendekkend kan opereren moet uit de praktijk blijken. Soil Essentials heeft veel ervaring met de techniek – naast die van opbrengstmeting op de rooier – maar het resultaat blijft bewerkelijk. Percelen scannen, monsters steken en kaarten genereren kost veel tijd en geld. Doordat de teler hopelijk meer knollen in de juiste aflevermaat heeft levert dat geld op, naast een lichte besparing in pootgoed. Maar, met aardappelen van 3 of 4 cent zet dat weinig zoden aan te dijk. Met variabel fosfaat bemesten heeft teler James Dew al wel veel geld kunnen besparen.


Door de elektrische geleidbaarheid te testen wordt de grondsoort bepaalt. Links is het perceel beduidend zwaarder dan rechts. Met zwaarder wordt bedoelt; meer kleideeltjes.


Soil Essentials maakte deze taakkaart voor de GB 215 aardappelpoter van Grimme. Dit is een snarenbedpootmachine, waarvan de aanvoerbandjes door een GPS signaal worden gestuurd in snelheid. Drie pootafstanden worden op het perceel gehanteerd. Hoe zwaarder de grond, des te minder pootgoed.

Foto's: Grimme.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden