Copyright op software

Bent u wel eigenaar van uw John Deere trekker?

28 April 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

John Deere liet afgelopen week veel stof opwaaien met een brief aan de United States Copyright Office. De fabrikant wil namelijk dat de software op hun trekkers en zelfrijdende machines auteursrechtelijk wordt beschermd. De koper is dan eigenaar van het voertuig, maar niet van de software waar het mee werkt. Een doorn in het oog voor consumentenorganisaties.

Schaf je bij John Deere een machine aan, dan ben je geen eigenaar van de software

De actie volgt na een discussie over de toegang tot data systemen. Zo pleit de Electronica Frontier Foundation ervoor dat softwaresystemen toegankelijk moeten zijn voor de gebruiker ervan. Ook The Copyright Office laat weten na te denken over het openstellen van systemen. Fabrikanten als John Deere willen daar een stokje voor steken. Kwaadwillende kunnen namelijk trekkers ‘hacken’ en schade aanrichten aan mens en machine, zo stelt het.

In rap tempo worden machines voorzien van elektronica en softwarematige systemen. Denk maar aan het internet der dingen. In de landbouw is dit proces al dik twintig jaar gaande. De ‘harde metalen’ zijn daarmee niet langer de kern. Besturingssystemen zijn het hart. In hun brief stelt John Deere daarom dat een trekker eigenlijk een software systeem is met mechanische onderdelen. Koop je een nieuwe  trekker - dan ben je eigenaar van de onderdelen - maar niet van de software. En dat stoot veel mensen tegen het hoofd.

Schaf je bij John Deere een trekker aan, dan verkrijg je in wezen een licentie voor het gebruik en ben je niet echt de eigenaar. De software bepaalt wat je wel en niet mag doen. Dat kan voor de gebruiker nadelige gevolgen hebben. Verschaf je je als gebruiker toegang tot de software - of pas je hem aan - dan ben je strafbaar. Dat is bij wet geregeld.

Geoordeeld vanuit het perspectief van de fabrikant valt er best wat te zeggen voor deze regels. Miljoenen worden besteed aan het ontwerpen en bouwen van softwaresystemen. Door deze te beveiligen behoudt de fabrikant zijn techniek in eigen huis, zonder dat een ander daar van profiteert. Daarnaast wordt het apparaat beschermt tegen onjuist gebruik.

Tegenstanders zien dat heel anders. Je bent immers geen eigenaar meer van een product, maar huurt het slechts. Het eigendom blijft bij de maker. Als je zelf iets uitvindt om het apparaat te verbeteren, is het illegaal dit toe te passen. Het stopt John Deere bijvoorbeeld niet om de software zo op te zetten dat alleen met eigen werktuigen wordt ‘gepraat’. Daarvoor vrezen tegenstanders.

Eigendom blijft een lastig vraagstuk. Voor beide standpunten valt wat te zeggen. Zo heeft de iPhone miljoenen tevreden gebruikers die wel eigenaar van het toestel zijn, maar niet van de software. Echter, naarmate het percentage software in apparaten toeneemt, kunnen fabrikanten hier ook sneller misbruik van maken.

Voor de agrarische sector lijkt deze situatie niet direct haalbaar. Fabrikanten werken goed met elkaar samen en hebben universele systemen als Isobus ontwikkeld. Een trekker die qua software niet met andere wil praten kan op weinig klandizie rekenen. Maar, Deere heeft met hun brief genoeg stof doen opwaaien. Het is goed er over na te denken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Brv 29 April 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10863418/Bent-u-wel-eigenaar-van-uw-John-Deere-trekker?]Bent u wel eigenaar van uw John Deere trekker?[/url]
Het feit dat ISOBus bestaat betekend niet dat de software van machines universeel is. ISOBus regelt alleen de communicatie van een 'beperkt' aantal instellingen en gegevens. Binnen een machine(/trekker) moet de fabrikant er zelf voor zorgen dat alle verschillende systemen met elkaar werken.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de GPS-'schermen'. JD, AgLeader, Raven, etc maken allemaal GPS software die via ISOBus de secties van elke ISOBus spuit aan/uit kan zetten en de dosering kunnen veranderen, maar intern werken al deze schermen totaal verschillend en zit er veel kennis in die eigenlijk hét 'ding' is wat fabrikanten verkopen. Dat zomaar open maken voor iedereen betekend dat een fabrikant zijn kennis en kunde open op straat gooit. Dat is geen gezond businessmodel.
T.A.J. van Eysinga 2 Oktober 2015
U maakt storende d t fouten in uw colums, kan echt niet!
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden