Prijswinnend concept

Amazone bouwt robot met geïntegreerde apps

6 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Samen met de Hochschule Osnabrück werkt Amazone al jaren aan een agrarische robot genaamd BoniRob. Dit apparaat kan de gewasgroei monitoren, grondmonsters nemen en plaatsspecifiek spuiten. Die systemen worden via een app aangestuurd. Daarvoor ontving de robot een twee prijs bij de EU Robotics Technology Transfer Award 2015.

De agrarische robot Bonirob wordt in serie geproduceerd en is met apps uit te rusten

Amazone en de Duitse hogeschool willen de Bonirob graag in samenwerking met Bosch in serie gaan produceren. Daarvoor is hij als werktuigendrager opgebouwd, legt een van de ontwikkelaars, Arno Ruckelshausen, uit op Agrarheute. Daarom is de robot nu met drie zogenaamde apps uitgerust.

Beide partijen hebben om te beginnen drie systemen ontwikkeld waar Bonirob mee overweg kan: Phenotyping-app, Penetrometer-app en Precision-Spraying-app. Dit houdt niet alleen in dat de robot van software moet worden verzien. Daar komt uiteraard ook de nodige hardware bij kijken. Een volgende ontwikkeling is een schoffelmachine om de Bonirob als schoffelrobot in te zetten. Dat maakt hem interessant voor de biologische landbouw.

De phenotyping app maakt gebruik van een sensor en digitale camera. De lichtdoorlatendheid van de plant wordt gemeten, waarna de app iets kan zeggen over de gewasgroei. Bij de penetrometer app wordt een ‘aktuator’ onder de robot gemonteerd. Deze kan de bodem tot op een diepte van 80 centimeter bemonsteren. Deze meet de mate van verdichting, gehalte bodemvocht en de temperatuur. Iedere meting wordt gekoppeld aan een GPS locatie en de resultaten in een grafiek verwerkt.

De laatste ‘app’ is gericht op de gewasbescherming. De machine wordt daarvoor uitgerust met een spuitboom, die op het huidige exemplaar drie rijen mee kan nemen. Tussen de gewasrijen wordt iedere 75 centimeter een camera gemonteerd. Die detecteert het onkruid tussen de planten. Er zijn spuitdoppen die op de kale grond spuiten en doppen voor een bespuiting in de rij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden