Monitoren ruwvoertekort

Satellietbeelden ook voor veehouder beschikbaar

19 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Voor akkerbouwers is er al veel langer de mogelijkheid om de gewasgroei van bijvoorbeeld granen en koolzaad te volgen. In Frankrijk biedt verzekeraar Pacifica - een dochteronderneming van Crédit Agricole - vanaf dit jaar ook die mogelijkheid voor veehouders. Zo kunnen deze bedrijven beter inschatten of een ruwvoertekort dreigt.

Een rapport over de gewasgroei laat weten of ruwvoertekort dreigt

Vanaf 15 juni start Pacifica met hun satellietdienst. Daarmee kan op dit moment tot 40 procent van het Franse landbouwareaal in kaart worden gebracht. Frankrijk telt 350.000 agrarische bedrijven, waaronder 100.000 melk- en vleesveehouders. Volgens Bruno Lepoivre, adjunct-directeur van Pacifica, kost een daling van 30 procent in de ruwvoeropbrengst al de helft aan inkomsten voor veehouders. In 2003 - een extreem droog jaar - werd tot 70 procent minder gras geoogst.

De Franse verzekeraar werkt samen met vliegtuigbouwer Airbus om de satellietbeelden te verkrijgen. Het land wordt gescand op de fractional vegetation cover, ook wel F-cover genaamd. Hierbij wordt gekeken naar de verhouding tussen bladmassa en kale ondergrond. Iedere tien dagen zullen de percelen in ruim 36.000 verschillende gemeentes worden gefotografeerd. De beelden worden vergeleken met het twaalfjarig gemiddelde, afkomstig uit het archief van Airbus.

Op 31 oktober start Pacifica met het opstellen van rapporten, om in kaart te brengen wat de opbrengst is geweest. Zo moet blijken hoe groot het ruwvoertekort per bedrijf is. Is er te weinig voer, dan kunnen veehouders tijdig voer aankopen of hun voerstrategie wijzigen.

Uiteraard kunnen veehouders zich verzekeren tegen de meerkosten van voeraankopen. De kosten hiervan verschillen per regio. Hoe sterker het klimaat kan variëren, des te meer je moet betalen. Verschillen tussen natte en droge regio’s zijn er niet. Volgens Pacifica heeft jaarlijks 70 procent van de schadeclaims betrekking op een tekort aan voer.

De satellietdienst is sinds 2013 getest door een groep van 300 boeren met melk- en vleesvee, schapen en geiten. Tot 15 juni kunnen boeren zich inschrijven om deel te nemen aan het project.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden