Trimble automatiseert

Trekkerbestuurder bijna niet meer nodig op akkers

28 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Trimble brengt haar nieuwe technologie op de markt en is vanaf nu beschikbaar voor gebruik op machines. Afgelopen jaar introduceerde Trimble het nieuwe product genaamd NextSwath. Vanaf heden is deze ook beschikbaar voor de agrarisch ondernemer in Nederland. NextSwath berekent automatisch de beste draaimogelijkheden tijdens landwerkzaamheden.

Het nieuwe product zorgt ervoor dat het GPS-systeem zelf op de kopakker kan draaien en zelf de volgende werkgang in kan zetten. De NextSwath is voornamelijk praktisch voor trekkers, combines en spuitmachines. Het werkt zo dat de machine automatisch draait op de kopakker en recht voor de nieuwe werkgang komt te staan, daarnaast wordt de machine op exact het juiste moment ingezet zodat start van de werkgang identiek is aan de vorige werkgang. Met dit systeem wordt de landbouwmechanisatie steeds verder ontwikkeld en wordt de bestuurder langzaam maar zeker buiten spel gezet. Er is nog een bestuurder nodig voor de machine, maar de innovaties volgen elkaar in rap tempo op dat met een paar jaar de machines vanaf de boerderij bestuurbaar zijn.

Nog even en techonologie zet mens buiten spel

Het automatische kopakkermanagement zorgt in eerste instantie voor een besparing van tijd aan draaien op de kopakker en verhoogt de productiviteit per uur. Met dit systeem moet de machinechauffeur alleen nog het optimaal berekende lijntje te volgen om de ideale draai op de kopakker te maken.  Andere grote voordelen van de NextSwath zijn besparingen op brandstof en het reduceert gewasschade. De gereduceerde gewasschade heeft een positieve invloed op de opbrengst van het gewas. Een belangrijk aspect ook is dat er minder bodemverdichting optreed vanwege de directe draai in plaats van te steken bij het draaien zoals nu vaak nog gebeurd.

Voordeel van de Trimble NextSwath is dat het op een breed scala aan machines inzetbaar is van plantmachines tot aan oogstmachines aan toe. De nieuwe technologie kan de prestaties van de bestuurder verbeteren en minimaliseert het overlap of rijen die overgeslagen worden. Door het systeem kunnen kopakkers smaller gehouden worden dan voorheen, dit is dan voornamelijk in geval van grote graanvelden, en is in dit geval iets minder van toepassing op de Nederlandse markt waar kopakkers toch al goed benut worden.

De NextSwath biedt veel voordeel aan trekkers met getrokken machine, op die manier dat machines exact het spoor van de trekker volgen. Denk aan werkzaamheden met spuitmachines. De NextSwath kan al gedownload worden via de FmX Plus applicatie, speciaal voor precisielandbouw. Het is niet bekend wat het nieuwe product moet kosten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Peter 28 Mei 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10863953/Trekkerbestuurder-bijna-niet-meer-nodig-op-akkers]Trekkerbestuurder bijna niet meer nodig op akkers[/url]
Is er ook al ervaring opgedaan met rijden op GPS op akkers waar hoogspanningskabels over lopen? Ben wel benieuwd of die de werking van dit systeem beïnvloeden.
kluit 28 Mei 2015
Over 20 jaar kom je een agrarier alleen nog tegen in een museum
ui 28 Mei 2015
gaat prima als je maar niet onder de mast zelf rijd dan valt het signaal gelijk weg van de draden heb je geen hinder
Vrij grof 28 Mei 2015
Zit er dan nog verschil tussen 150 KV en 380KV masten??
Ab 28 Mei 2015
Ja 230
joop 30 Mei 2015
Peter schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10863953/Trekkerbestuurder-bijna-niet-meer-nodig-op-akkers]Trekkerbestuurder bijna niet meer nodig op akkers[/url]
Is er ook al ervaring opgedaan met rijden op GPS op akkers waar hoogspanningskabels over lopen? Ben wel benieuwd of die de werking van dit systeem beïnvloeden.

liggen hier in de grond en is geen probleem
JD 2 Juni 2015
Een beetje dit idee

https://www.youtube.com/watch?v=Iwu9sxnSPFI
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden