Met SBG en Startec

Van Gemeren kan plaatsspecifiek bemesten

15 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

Van Gemeren Mechanisatie uit Numansdorp is importeur van het Italiaanse merk Startec, die gespecialiseerd zijn in bemestingstechniek. Sinds dit voorjaar is er de mogelijkheid om plaatsspecifiek kunstmest toe te dienen in de rij. Hiervoor wordt het bestaande systeem aan een GPS terminal gekoppeld. Naast de rijenbemester werkt het systeem ook met toediening van granulaat of zelfs zaaizaad.

Groot voordeel van het systeem zijn de relatief lage kosten

Van Gemeren heeft het systeem inmiddels drie jaar in de praktijk draaien. Twee jaar met het plaatsspecifiek aansturen van een pneumatisch verdeelsysteem en sinds dit voorjaar met een rijenbemester in suikerbieten en aardappelen. Van Gemeren testte het systeem in combinatie met de Viper GPS terminal van Raven/SBG maar, de FMX terminal van Trimble is eveneens te gebruiken.

Groot voordeel van het systeem zijn de relatief lage kosten voor wie al een RTK-GPS systeem heeft. Echter, voor de geïnteresseerde zal dat geen problemen geven. De terminal koppel je met één kabel aan de computer van Startec, die de bemester aanstuurt. Die moet wel GPS voorbereid zijn en van een seriële poort voorzien. Die optie kost je 250 euro extra. Kosten voor het complete systeem komen dan uit op zo’n 750 euro.

De plaatsspecifieke toediening wordt aangestuurd via de GPS terminal. Daarin laad je de taakkaart, die indirect de bemester aanstuurt. Bijvoorbeeld met behulp van een bodemkaart. Zo heeft Van Gemeren gebruikers die hiermee de zaaizaadhoeveelheid bij het tarwe zaaien variëren, afhankelijk van de grondsoort. Zo wordt op een bont perceel op de zware plekken meer gezaaid en op de lichte plekken bespaart.

De rijenbemester van Gemtec – het merk van Van Gemeren – is modulair opgebouwd en kan overweg met verschillende rijafstanden. Het meest gebruikt zijn 50 centimeter (suikerbieten) en 75 centimeter (aardappelen en spruiten). De machine kan dus zeer precies werken. In de praktijk wordt het perceel echter in ‘blokken’ opgedeeld of, in stroken van drie meter. Bijkomend voordeel is dat de machine automatisch in- en uitschakelt op de kopakker wanneer hij aan het GPS systeem is gekoppeld.

Dat het systeem in de praktijk werkt is duidelijk. Het is echter zaak om over betrouwbare basisgegevens te beschikken waarmee variabel bemest kan worden. Meestal komen die voort uit bodemscans. Daar zit het vooralsnog de bottleneck, omdat gebruikers huiverig zijn hun kunstmestgift te variëren. Maar, in dit geval is de techniek paraat en zeer betaalbaar.


Links de Viper GPS termial van Raven/SBG en rechts de computer van Startec. Via één kabel zijn ze met elkaar verbonden. Op het GPS scherm de taakkaart, die je vooraf op de PC maakt. In dit geval wordt een rijenbemester voor aardappelen aangestuurt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden