Sterke dollar stremt export

Europa laat Amerikanen met machines zitten

16 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De sterke Amerikaanse dollar zorgt ervoor dat machinefabrikanten in het land wereldwijd flink minder landbouwmachines verkopen. Absoluut dieptepunt is de export naar Europa, waar de stemming toch al niet best was. 35 procent minder machines werden in het eerste kwartaal naar deze bestemming verscheept. Canada blijft de grootste exportbestemming, maar ook daar zit de klad erin.

34,7

procent

daalde de export van nieuwe machines naar Europa vanuit VS

34,7 procent minder handel met Europa. Het grootste verlies van alle markten voor de Amerikanen, zo maakte de Association of Equipment Manufacturers (AEM) bekend. Gemiddeld daalde de export met 16,7 procent. De omzet over het eerste kwartaal van 2015 bedroeg 1,82 miljard dollar. Alleen in Centraal Amerika werden positieve cijfers genoteerd.

Canada is de grootste exportbestemming voor fabrikanten uit de VS. De export richting dat land daalde echter met 16,7 procent. Voor Zuid-Amerika is dat 21,8 procent, Azië 22,2 procent, Australië 16,2 procent en Afrika 6,3 procent.

In vergelijking met het eerste kwartaal van 2014 is de schade minder groot. Toen bedroeg het percentage min 19,3 procent. Het afgelopen kwartaal werd zelfs 29 procent minder omzet gemaakt. Op de binnenlandse markt gaat het ondertussen niet veel beter. Er worden vooral veel kleine trekkers en machines voor de hovenierssector, hobbyboeren en veehouders verkocht. Kopers van grote tractoren en maaidorsers laten het afweten.

Met een omzet van 582 miljoen dollar is Canada de grootste bestemming, gevolgd door Mexico die voor ruim 242 miljoen dollar aan nieuwe machines afnam. Duitsland is het eerste Europese land in de lijst, op een vijfde plek. Dit land is goed voor 66,4 miljoen dollar omzet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
bas 16 Juni 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10864254/Europa-laat-Amerikanen-met-machines-zitten]Europa laat Amerikanen met machines zitten[/url]
Dure dollar of hopeloze euro het is maar net hoe je het bekijkt.
Niels 16 Juni 2015
Dit is een berichtje van een Amerikaanse organisatie. Zij spreken zelf van een sterke dollar. Vandaar dat het hier zo staat, maar de Euro draagt daar zeer zeker aan bij ja.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden