Field Robot Event

Agro robot uit Nederland scoort in Slovenië

22 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

Op 16 en 17 juni vond in Maribor, Slovenië, het jaarlijkse Field Robot Event plaats. Studenten van de Wageningen Universiteit zijn vaste deelnemers en demonstreerde twee robots. Daarmee werd een zesde en twaalfde plek behaald. Vooral de vrije opdracht – het oprapen van eieren – gooide hoge ogen bij de jury.

De SmartTrike robot behaalde een 3e plek met het autonoom oprapen van eieren

Aan de editie van 2015 deden in totaal achttien teams mee uit negen verschillende landen. De Nederlandse Robatic Group, met studenten van de WUR, deed met twee robots mee; de Agrifac Bullseye en Steketee SmartTrike. Laatstgenoemde veroverde een zesde plek in het algemeen klassement. De Agrifac Bullseye eindigde op plek twaalf. Helaas wordt voor het klassement de vrije opdracht niet meegeteld.

‘De Nederlandse deelnemers zijn allemaal studenten Agrotechnologie die in het derde jaar van hun bachelor zitten’, legt deelnemer Rick Stegeman uit. ‘Ieder jaar is er dus een nieuwe groep studenten die aan het evenement meedoet. Zij kunnen zelf kiezen wat aan de robots verbeterd moet worden. Dit jaar was dat de software. Voorgaande jaren werd van een algemeen besturingssysteem gebruik gemaakt. Dit jaar is een nieuwe aansturing geschreven, waarbij gebruik is gemaakt van het open source Robot Operating System (ROS). Dit draait niet langer op Windows maar op Linux en is speciaal voor robots ontworpen. Deze software wordt de laatste jaren steeds vaker toegepast door teams.’

De twee teams vallen onder één groep maar hebben beide hun eigen aanpak. ‘Team Steketee koos ervoor om met een bestaande robot te werken, die eerder werd gebruikt bij een onderzoek naar eieren oprapen’, legt Stegeman uit. ‘Deze taak werd bij de freestyle opdracht gedemonstreerd. Naast de vrije opdracht zijn er drie taken: Basic navigation, advanced navigation en mapping the field.’

Bij het basis navigeren draait het vooral om snelheid. Tussen maïsplanten rijden en op de kopakker draaien. Beschadig je planten, dan krijgt het team strafpunten. De taak moet binnen drie minuten worden afgerond. Bij de tweede opdracht moet op een vooraf ingestelde route worden gereden. Dat betekent rijen overslaan en obstakels detecteren, wat dichter bij de praktijk komt. Vooral team Steketee scoorde hier goed.

Voor de derde opdracht moeten bruine planten (ziek of verdroogd) worden opgespoord en vastgelegd. Ook moet een kaart worden gemaakt met de gewasrijen en waar de bruine planten staan. De vierde opdracht - het freestylen – is waar beide teams het beste scoorde. Team Agrifac eindigde op plek zeven en team Steketee op plek drie.

De SmartTrike robot demonstreerde het oprapen van eieren. Dit gebeurt autonoom in een leghennenstal. In legbatterijen worden de eieren direct afgevoerd, maar dat is bij grondeieren niet mogelijk. Van de kippen wordt verwacht dat zij in vrijloopstallen hun eieren in legnesten leggen. Dat gebeurt niet altijd, wat een kettingreactie onder kippen veroorzaakt. Grondeieren mogen niet als A-kwaliteit worden verkocht en moeten daarom snel worden verwijderd. Voor de boer een tijdrovende klus. De robot heeft een basisroute, detecteert eieren en raapt deze op met een aangedreven spiraal. Dit project wordt momenteel door een PhD-onderzoeker uitgevoerd. Andere demonstratie waren onder andere het meten van bodemverdichting, nemen van grondmonsters en afrollen van druppelirrigatieslangen.

‘De freestyle opdrachten laten goed zien wat met kleine autonome voertuigen mogelijk is’, vertelt Stegeman. ‘Arbeid wordt steeds duurder, dus wil de boer die graag vervangen. De trend is dat landbouwmachines steeds groter en breder worden. Bodemdruk speelt een belangrijke rol. Lichte autonome voertuigen kunnen dit probleem gedeeltelijk verhelpen. Tijdens het evenement kunnen we ideeën en informatie uitwisselen. Daarvoor zijn onze sponsors essentieel. Naast hoofdsponsors Agrifac en Steketee zijn dit Kverneland Group, Claas Stiftung, Dacom en Probotiq.


Het team van 2015. Ieder jaar doen nieuwe deelnemers van de WUR mee. Team Agrifac behaalde een twaalfde plaats in het algemeen klassement. Het nieuwe team Steketee eindigde op plek zes.


De Steketee SmartTrike (onderaan) is dit jaar nieuw en deed het goed. Vooral tijdens de vrije opdracht, waarbij eieren werden opgeraapt. Andere taken vinden plaats in een veldje met maïsplanten, waartussen genavigeerd moet worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden