Autonoom vliegen

Robotvogel wordt verder voor praktijk ontwikkeld

22 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

Eind maart kwam de Nederlandse vinding Robird in het nieuws. Een op afstand bestuurbare robot, in de vorm van een roofvogel. Hij vliegt ook op dezelfde manier, wat hem bijzonder effectief maakt. Het bedrijf achter de vogel ontving al een flinke kapitaalinjectie, maar gaat nu een stap verder. Het is de makers gelukt hem autonoom te laten vliegen.

Het is de makers gelukt de Robird autonoom te laten vliegen

Clear Flight Solutions – het bedrijf dat de Robird heeft ontwikkeld en gebouwd – wist met hun vinding 1,6 miljoen dollar in de wacht te slepen. Dit bedrag is afkomstig van het investeringsfonds Cottonwood Euro Technology Fund uit de Verenigde Staten. Met dat geld zijn nu broodnodige tests uitgevoerd, schrijft Nu.nl.

De mensen achter CFS zijn allemaal student aan de Universiteit Twente. Met hulp van de universiteit en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zijn tests uitgevoerd en een techniek ontwikkeld die het mogelijk maakt om autonoom te vliegen. Eerder gebeurde dat namelijk nog handmatig.  De flapperende vleugels maken het moeilijk om hem op zichzelf rond te laten vliegen. Er zijn metingen uitgevoerd in de vacuümkamer van de ESA en windtunnel van de UT voor deze techniek. Met behulp van twee camera’s en een stroboscoop zijn de bewegingen vertraagd en het gedrag van de vleugels opgemeten.

De metingen hebben ervoor gezorgd dat berekend kan worden wat voor invloed aerodynamica heeft op vleugelbewegingen. Deze gegevens zijn in een computermodel gestopt, wat het autonoom vliegen weer een stap dichterbij brengt.

Het bedrijf testte de Robird tot nu toe op een vuilstortplaats. Maar, ook vliegvelden en de agrarische sector kijken reikhalzend uit naar het apparaat om vogels mee te verjagen. De schade loopt nu namelijk wereldwijd in de miljarden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden