Instructeurs nog niet geschoold

Lessen voor T-rijbewijs vanaf 1 juli van start

22 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

Na jaren van discussie ziet het trekkerrijbewijs, officieel het T-rijbewijs geheten, op 1 juli aanstaande het levenslicht. 22 rijscholen hebben zich inmiddels bij het CBR aangemeld. Zij beschikken over een gekeurde lestrekker. Vanaf 1 juli moeten instructeurs eerst zelf hun papieren halen. Echter, al voor dat zij de papieren binnen hebben mag les worden gegeven.

Vanaf 1 juli is een T-rijbewijs verplicht. Instructeurs zijn echter nog niet bevoegd

Het T-rijbewijs heeft betrekking op drie groepen mensen. Personen die na 30 juni 1999 zijn geboren, personen die geen B-rijbewijs of geen trekkercertificaat hebben. Wil je na die datum op een landbouwtrekker of motorrijtuig met beperkte snelheid rijden, dan is een T-rijbewijs verplichte kost. Daar vallen ook grondverzet- en bosbouwmachines onder.

Vanaf woensdag 1 juli is het mogelijk om rijlessen te nemen bij verschillende opleiders. Echter, daarvoor heeft de instructeur wel zijn instructeurbevoegdheid nodig. En die kan hij zelf pas vanaf 1 juli halen. Om toch vanaf 1 juli te kunnen lessen mogen deze personen wel les geven. Ook wanneer hun papieren behaald zijn, maar niet gereed. Ook zijn er nog rijscholen bezig om hun voertuig door het CBR te laten schouwen. Dit is nodig voor dat les mag worden gegeven. Alleen de trekker wordt gekeurd, niet de aanhanger.

Een lescombinatie bestaat uit een speciale trekker met aanhanger. De trekker moet voorzien zijn van twee zitplaatsen en een dubbele bediening. Ook het blauwe bord met de witte L mag niet ontbreken. De aanhanger moet minimaal een tandem as zijn en een lading van zes ton meenemen.

Op dit moment hebben 22 rijscholen uit elf provinciën zich bij het CBR aangemeld voor theorie- en praktijkexamens met een goedgekeurde lescombinatie. Bijzonder is dat de provincie Flevoland nog helemaal geen trekkerrijscholen kent. Cumela verwacht dat er snel meer rijscholen bij zullen komen. De volledige lijst vind je hier.

Het CBR heeft op dit moment vijftien examinatoren gereed staan. Nog eens vijftien volgen later dit jaar. Vijf hiervan zijn bevoegd praktische rijgeschiktheidstests af te nemen voor personen met bijvoorbeeld ADHD of autisme. AOC docenten die al trekkerrijles gaven blijven bevoegd dit te doen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden