Intrede robotmelkstal

Melkveehouder zet personeel buiten de deur

26 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

In de melkveehouderij is natuurlijk iedereen al bekend met de melkrobots die een gedeelte van de arbeid van de melkveehouder uit handen neemt. De meningen onder de boeren of dit al dan niet de toekomst is blijft zeer verschillend. Veel melkveehouders zien de routine bij de koeien als voordeel met de melkstal, plus dat je er zelf waargenomen kan worden hoe de gezondheid van de koeien  is.

400

koeien

kunnen in één uur gemolken worden

Op grotere bedrijven wordt meestal nog gebruik gemaakt van melkstallen. Echter is hier wel goed personeel voor nodig, welke tegenwoordig niet meer voor het oprapen liggen. Een Duits bedrijf is hier op ingesprongen en heeft sinds kort een robotmelkstal ontwikkeld. De melkstal is een carrousel met buitenstands melker. Het melkstel wordt automatisch onder gehangen. Alles wordt geautomatiseerd de boer hoeft alleen nog maar toe te zien of het goed gebeurd en mocht het de robot niet lukken om het melkstel vervolgens zelf onder te hangen.

De robotmelkstal draagt de naam DairyProQ en is ontwikkeld door GEA Technology. Een van de prototypes is geïnstalleerd bij Eckehard en Stefan Blottner die de Teichel e.G. Agricultural coöperatie in Duitsland runnen met melkkoeien zijn. Er draaien al vier prototypes in Duitsland en twee in Canada. De prototypes draaien sinds juni afgelopen jaar.

Voor een koppel van 200 melkkoeien moet rekening gehouden met een melktijd van een uur. Het hele proces kan door één man aangestuurd worden. Voornamelijk de mindere afhankelijkheid van arbeid is het aspect wat de installatie zo interessant maakt. Ander groot voordeel van de installatie is dat het koppel melkkoeien makkelijk uitgebreid kan worden zonder dat extra personeel benodigd is.

6

DairyProQ

prototypes zijn al in gebruik genomen

Het melkstel wordt door middel van een robotarm aangebracht zoals ook bij de huidige melkrobots. De arm is van roestvrij staal uitgerust. De tepelhouders worden voor iedere koe schoon gemaakt, gedroogd. Daarnaast worden de spenen voorbehandeld en nagedipt.

De melkstal is uitvoerbaar van 28 tot 80 stands welke 120 tot 400 koeien per uur kunnen melken. Kees de Koning van Wageningen University laat weten dat het afhankelijk is van de ondernemer of deze met een traditionele melkstal wil melken of via automatisering. Maar de technologie is al zover ontwikkeld dat hij in de praktijk toegepast kan worden.

GEA Technology denkt dat de technologie zeer interessant is onder de jongere boeren. Dit komt omdat efficiëntie of winst niet meer de belangrijkste focus heeft. Jonge boeren denken tegenwoordig voor dat er ‘gewerkt wordt om te leven en niet geleefd wordt om te werken’. Echter is de automatisering natuurlijk onderdeel in de snelheid van verandering binnen de agrarische wereld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden