Verspreiden van sluipwespen

Drones starten met bescherming van maïs

1 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het Duitse bedrijf Agravis testte vorig jaar de inzet van drones om sluipwespeieren te verspreiden in percelen met maïs. In Duitsland komt de Europese maïsboorder namelijk steeds vaker voor. Volgens Raiffeisen kost dat bedrijven landelijk 15 miljoen euro aan gewasschade. Omdat de beestjes het blad en de stengel doorboren wordt de plant gevoelig voor ziektes. De sluipwesp is een natuurlijke vijand die hulp biedt.

Vorig jaar werd voor het eerst getest met sluipwespen. Die proef bleef succesvol, waardoor drones ook dit jaar gaan vliegen. In Baden-Württemberg is daar inmiddels mee gestart, schrijft Proplanta. In de zomer leggen de maïsboorders hun eitjes in de plant. Wanneer die in de herfst komen boren ze vervolgens hun weg door de plant, wat schade oplevert.

De sluipwesp is een natuurlijke vijand die zijn eitjes in de eitjes van de maïsboorder legt. Door sluipwespeieren met een drone over het perceel te strooien kan de plaag biologisch worden bestreden. Om dit te kunnen doen zijn de eitjes gecoat. Eén drone neemt ongeveer 2.200 eitjes mee en kan in een uur tijd 10 hectare bewerken. Voorheen gebeurde dit handmatig of met machines. Het vliegen wordt uitgevoerd door ZG Raiffeisen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden