Martijn Wisse

TU Delft benoemd eerste hoogleraar biorobotica

6 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

De TU Delft kent sinds vandaag zijn eerste hoogleraar Biorobotica aan de faculteit werktuigbouwkunde, maritieme techniek en technische materiaalwetenschappen. De pas benoemde Martijn Wisse is daarmee de eerste hoogleraar biorobotica in Nederland. Wisse onderzoekt het ontwerp van robots en de samenwerking tussen mens en robot.

De samenwerking tussen mens en robot is belangrijk

Bij biorobotica wordt nauwlettend gekeken naar de menselijke biologie voor het ontwerp van robots. Met deze kennis is het inmiddels gelukt gevoelige robotgrijpers te ontwikkelen voor het plukken en verpakken van kwetsbare producten. Die systemen worden inmiddels in de praktijk gebruikt. Maar, ook de samenwerking tussen mens en robot is een belangrijk onderwerp.

Eén van de punten waar Wisse zich op gaat richten is sensortechniek. ‘Onze sensoren (o.a ogen en oren) zijn te onnauwkeurig en te traag voor de prestaties die we leveren. Op de een of andere manier compenseren we foutjes in onze sensorgegevens’, legt hij uit. ‘De magie zit hem in training. We leren te compenseren. Dat principe willen we ook op robots overbrengen. Verder is het cruciaal alle aspecten van robotica; ontwerp, aansturing en sensoren, als één geheel aan te pakken.

Wisse is van mening dat robotica overal in de industrie zijn plek heeft. Ook binnen het MBK. De tuinbouw en metaalindustrie zijn twee voorlopende sectoren. Het gaat vaak om kleine bedrijfjes die veel repetitief handwerk verrichten. Wisse is niet bang dat robots de werkgelegenheid weg zullen nemen. In landen als China is dit gevaar groter. Robotica geeft Nederland juist meer kansen.

Martijn Wisse begon in 1994 met een studie werktuigbouwkunde aan de TU Delft. Sinds 2000 is hij actief in de robotica. Sinds 2012 leidt hij het Europese project Factory in a Day, dat robotoplossingen voor het MKB ontwikkelt. Ook is hij medeoprichter van twee bedrijven die zich specialiseren in ‘food handling robots’.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden