Aardappelen telen met licht

Philips start met boerderij in Eindhoven

7 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Boerderij is misschien een groot woord. Philips noemt het zelf GrowWise. Een 'state of the art city farm'. Een boerderij midden in de stad. In dit geval op de High Tech Campus in Eindhoven. Met behulp van zogenaamde LED-lichtrecepten kunnen groenten worden geteeld en – afhankelijk van het soort licht – de smaak en groei worden beïnvloed.

Philips wil aardappelen binnenshuis telen

De lichtboerderij beslaat in totaal 234 vierkante meter. Daarmee is het een van de grootste faciliteiten wereldwijd. Philips gaat er onderzoek doen naar het optimaliseren van lichtrecepten voor bladgroenten, aardbeien en kruiden. Ook zal worden onderzocht of het mogelijk is koolhydraat rijke gewassen als aardappelen en tarwe binnen te telen.

Door binnenshuis - in een soort fabriek - planten te gaan telen hoopt Philips een aantal problemen te kunnen tackelen. Op een relatief kleine oppervlakte kunnen veel producten worden geteeld. Dat is nodig voor een groeiende wereldbevolking. Belangrijk is dat dit op een duurzame manier gebeurt. Dergelijke ‘boerderijen’ staan bovendien dichtbij of in steden, wat veel transport scheelt.

Het onderzoekscentrum van Philips is een steriele omgeving, die hermetisch is afgesloten van natuurlijk lucht en licht. Hierdoor zijn de groeiomstandigheden volledig controleerbaar. Er zijn in totaal acht klimaatruimten, met vier lagen plantenrekken. Het teeltoppervlak bedraagt zo 234 vierkante meter.

Per plantenlaag zijn blauwe, rode en ver-rode LED lampen gemonteerd. Die zijn speciaal ontwikkeld voor het telen van gewassen. LED’s gebruiken minder energie en produceren minder warmte. Zo kunnen ze dicht op de planten worden geplaatst. Dat levert een gelijkmatige belichting op. Volgens de fabrikant smaken de producten beter en hoeven bovendien geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt te worden.

Inmiddels heeft Philips wereldwijd al een aantal stadsboerderijen in de praktijk draaien. Onder andere GreenSense in Chicago. Vorige week stond op Boerenbusiness nog hoe in hartje Londen een dergelijke faciliteit werd geopend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Margriet 12 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10864634/Philips-start-met-boerderij-in-Eindhoven]Philips start met boerderij in Eindhoven[/url]
De creativiteit en de gelden die hier aangewend worden, zouden een zoveel betere bestemming hebben in het stimuleren van projecten waarin urgentie met betrekking tot de natuur herstellen de belangrijkste doelstelling is.
Uiteindelijk maak je met de arrogante creativiteit mooie sier om in de behoefte aan voedsel te voorzien, terwijl de hoofdreden geld en macht blijft. Bijkomende mogelijke schade voor de natuur wordt nimmer verrekend!
schoenmakers1 13 Mei 2016
het herstellen van de natuur blijkt in werkelijkheid meestal verbrassen van alles wat onze grootouders hebben opgebouwd.
En vergeet niet het feit, dat in de natuur maar een regel geld, eten of geeten worden
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst laat sporen na in de Europese granen

Analyse Granen & Grondstof

Bacterie decimeert maïsoogst in Argentinië

Analyse Granen & Grondstof

Duitse coöperaties rekenen op kleinere tarweoogst

Analyse Granen & Grondstof

Aanhoudende nattigheid reden zorgen over graan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden