Vitalfields voor documentatie

Spuitboekje kan worden vervangen door app

8 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Grote kans dat u nog steeds gebruik maakt van een spuitboekje om gegevens handmatig te noteren. Dat werkt gemakkelijk, maar kent ook nadelen. Dat moeten de makers van VitalFields ook gedacht hebben. Deze app – afkomstig uit Estland – helpt je niet alleen gegevens te registreren tijdens het spuiten maar ook bij alle andere werkzaamheden.

De Vitalfields app werkt onder andere als een digitaal spuitboekje op je telefoon

De app is inmiddels te gebruiken in thuisland Estland, Groot-Brittannië, Polen en sinds kort ook Duitsland. Het gaat om een app en desktop versie, waarmee je percelen kan intekenen of uploaden en vervolgens per perceel hier gegevens aan koppelen.

Alle gegevens worden geupload naar een cloud account. Die draait op de server van VitalFields en synchroniseert tussen de app en desktop. Een internetverbinding is niet noodzakelijk om gegevens in te voeren. Zodra je weer over een verbinding beschikt kun je dan de ingevoerde gegevens synchroniseren. Meerdere personen met een app kunnen gegevens invoeren of downloaden. Ook wanneer het dezelfde werkzaamheden of percelen betreft.

Je kunt de app gebruiken om alleen zaken te registreren, maar er ook meer mee doen. Bijvoorbeeld de kosten per hectare uitrekenen of een oogstplanning maken wanneer welk perceel rijp is.

Naast de documentatie van gegevens per perceel is het weer ook een belangrijk onderdeel voor de app. Zo krijg je vooruitzichten te zien per perceel. Daarvoor gebruikt de app meetstations die in de nabijheid van het perceel liggen. Zo berekent het de weersverwachting per perceel. Hieraan koppelt Vitalfields ook een waarschuwingssysteem, die kijkt naar wat weersinvloeden op de plant hebben.

Dergelijke apps zijn een nuttige toevoeging in het groeiende arsenaal van de boer. Wel moeten in dit geval alle gegevens nog handmatig worden ingevoerd. Fabrikanten doen dit steeds vaker op hun machines met eigen systemen. Het zou handig zijn als deze gegevens direct zijn te exporteren. Daarnaast moet je oppassen voor de wildgroei aan systemen. Het inladen van perceelskaarten is overigens wel universeel.

Een demo versie is gratis uit te proberen. Wil je echter zelf aan de slag, dan moet je 2 euro per hectare betalen. De app werkt zowel met iOS als Android toestellen.


De VitalFields app kun je als plan tool gebruiken voor het vastleggen van werkzaamheden per perceel.


Bij het uitvoeren van bespuitingen heeft de app zeker toegevoegde waarde voor wie niet meer afhankelijk wil zijn van een papieren spuitboekje. Alle gegevens kun je registreren, moeiteloos terugzoeken en terugkoppelen naar kantoor.


Gegevens worden op een Google Earth kaart getoond. Die kun je wel vanaf andere programma's uploaden. Dat lukt bij gegevens van werkzaamheden niet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden